Voor een koopje

wijn: 0,115 eurocentcent per literEen hectoliter wijn voor € 115,-. Dat is tachtig cent per fles. Dit is de prijs die in de Côtes du Rhône wordt betaald voor de goedkoopste wijn uit deze Franse wijnregio. We hebben het dan over bulkwijn: wijn die niet in flessen wordt verhandeld, maar in grote tanks, waarna hij op de plaats van bestemming wordt gebotteld.

Ik merk aan de ‘kijkcijfers’ van mijn website dat veel mensen zoeken naar de lekkerste wijn voor de laagste prijs. Er is best leuke budgetwijn te vinden voor een crisisdiner, maar hoe lekker kan hij zijn voor € 0,80 wijn, plus ongeveer € 4,- voor de fles, de kurk, het etiket, het transport, de accijns, de btw en de marges voor de handelaar en de winkelier?

Enkele statistieken. Het zijn cijfers uit 2009, maar dat geeft niet. Zoveel is er niet veranderd.

Zestig procent van alle verkochte wijn in Nederland heeft minder dan € 2,50 per fles gekost. Dat zal nu, anno 2013, ongeveer € 3,- zijn, mede door de btw-verhoging. Dit is een categorie wijn die niet eens voorkomt in wijngidsen zoals de Wijnalmanak. Het is een anonieme plas wijn die nooit wordt aanbevolen. Zelfs die Côtes du Rhône voor die lullige € 0,80 inkoop kost in de winkel meer dan € 3,-.

Dan hebben we nog een kleine 35% wijn die een of twee euro meer kost, ergens tussen de € 3,- en de € 5,-. Voor de rest van de wijn blijft er niet veel over. Slechts een kleine 6% van alle verkochte wijn is duurder dan € 5,-. Het aantal idioten dat geregeld een fles koopt die meer kost dan een wijngids of een half pond oude boerenkaas is moeiteloos te huisvesten op een eiland ter grootte van Vlieland. En dan lopen ze elkaar niet in de weg.

Een paar dubbeltjes wijn

Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij drinkt. Ik ben de burgemeester van New York niet, die de verkoop van halveliterbekers frisdrank wilde verbieden. Maar als je van wijn houdt is het slimmer om in een iets hogere prijsklasse te zoeken. In die fles van € 3,- zitten namelijk maar een paar dubbeltjes wijn. Niet in volume, maar in kwaliteit.

Als een importeur met een wijnboer een prijs afspreekt van € 1,- voor een fles wijn, dan komt de winkelprijs uit op ongeveer € 4,50. Dan heb je € 0,70 aan wijn gekocht en € 3,80 afgerekend voor transport, accijns, btw en marges voor de importeur en de winkelier. Als je gaat meerekenen wat de wijnboer kwijt is aan onkosten, houdt hij/zij zelf naar schatting ongeveer € 0,20 cent per fles over. Goedkoper kan dus eigenlijk niet, wil je iets fatsoenlijks drinken.

Reken maar mee

De ‘onkostendeclaratie’ voor een fles wijn van € 4,50 ziet er ongeveer als volgt uit.

Wijn € 0,68
Fles € 0,12
Kurk € 0,08
Capsule € 0,02
Etiket € 0,05
Kartonnen doos € 0,05
_______________________________
Totaal € 1,-

Transport € 0,12
Invoerbelasting € 0,58
_______________________________
Totaal € 1,70

Marge (25% op de verkoopprijs) van de importeur € 0,57
_______________________________
Totaal € 2,27

Marge (40% op de verkoopprijs) van de winkelier € 1,51
Btw € 0,79
_______________________________
Totaal € 4,57

Let wel: supermarkten nemen een marge van 65 of 70%, maar importeren vaak rechtstreeks. Dan komen we bij een ingekochte wijn ex-cellar van € 1,- per fles op een winkelprijs van ongeveer € 6,-. Pak je een wijn uit het schap van € 5,-, dan kan die naakte wijn zelf naar schatting niet meer hebben gekost dan veertig of vijftig cent.

Supermarktwijntip

Toch vind je een enkele keer wijn onder de € 5,- die best lekker is. Ik gooi er een in de groep, want dat is goed voor mijn kijkcijfers.

Falesia, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2011. Een frisse zuurgraad, limoen- en grapefruitachtige bitters en amandel voegen aan deze Italiaanse wijn uit de provincie Ancona in de Marken pit en ‘vivace’ toe aan de vleiend zachte smaak van peer en anijs.

€ 3,99 bij Digros, Dirk van den Broek en zijn neef Bas van der Heijden.

Share

You must be logged in to post a comment Login

© 2020 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes