Supermarkt verkoopt steeds meer échte wijn

giesen the brothers sauvignon

Eigenlijk moeten we dit geen ‘supermarktwijn’ noemen. Of beter: misschien moeten we het woord ‘supermarktwijn’ afschaffen.

De Nederlandse supermarkten gaan namelijk steeds meer échte wijn verkopen. Of grote wijnbedrijven gaan steeds meer echte wijn maken in volumes die het voor supermarkten interessant maakt om ze in het assortiment op te nemen.

Beide is waar, denk ik. Het betekent dat de gemiddelde prijs voor een fles wijn in de supermarkt stijgt. Volgens mij zouden wijnspeciaalzaken zich hierover zorgen moeten gaan maken.

Laatst stond opeens Coyam van Emiliana in de Albert Heijn bij mij in de buurt in de schappen. Die wijn had ik daar nog nooit eerder gezien. Volgens Google hoort hij er ook helemaal niet, die hoort in de Albert Heijn XL te staan, zegt de alwetende Google.

Emiliana is het grootste bio(dynamische) wijnbedrijf van Chili. Adobe is een echt supermarktmerk van Emiliana. Coyam heeft meer strepen om op te gaan staan. Het is niet mijn favoriete wijn geloof ik (één keer geproefd), toch heb ik spijt dat ik hem niet meteen heb meegenomen, want de volgende dag was hij al uitverkocht.

Afijn, Giesen The Brothers Sauvignon Blanc is nieuw bij Jumbo. De ‘gewone’ Giesen Sauvignon Blanc had Jumbo al (€ 7,99). The Brothers-cuvée kost twee euro meer. En dat is niet veel voor zo’n mooie Sauvignon uit Marlborough, Nieuw-Zeeland.

In de neus tropisch, floraal, grassig, kruidig, boontjes, zelfs een beetje rieslingachtig. Op de tong rond en strak tegelijk. Zéér verfrissend. Stevige zuurgraad, pittige bitters, limoen, granny smith appel, nectarineschilletje. Je moet van een beetje pit houden, want hij is wel wat straffer, stoerder en bijtender dan bijvoorbeeld de sauvignon van Villa Maria (ook te koop bij Jumbo).

Wél een typische supermarktwijn bij Jumbo is naar mijn smaak de Chateau Tanunda, Chardonnay-Viognier. Deze wijn combineert de tropische, florale kenmerken van viognier met de zuren en grapefruitbitters van chardonnay. Voeg daar een zacht en romig mondgevoel en ook nog wat lengte aan toe en je hebt voor zeven euro de hoofdprijs.

‘Structuur’ is misschien het vage wijnwoord dat het verschil maakt. Giesen neemt direct met een vanzelfsprekende overtuigingskracht bezit van al je zintuigen. Hij eist daarmee tevens je aandacht op. Giesen zegt: ‘Hier ben ik. Take it or leave it.’ Tanunda is veel minder nadrukkelijk aanwezig. Pas als je glas leeg is dringt het tot je door dat je best een goede wijn in huis hebt gehaald.

Niemand kan de Tanunda Chardonnay-Viognier vervelend vinden, maar er zijn veel meisjes die op haar lijken. Of je Giesen The Brothers Sauvignon nu lekker vindt of niet, je vergeet haar nooit meer.

Chateau Tanunda, Chardonnay-Viognier 2012, € 6,99, Jumbo.
Giesen, The Brothers Sauvignon Blanc 2011, € 9,99, Jumbo.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes