Slobberen met smaak, de lekkerste budgetwijnen

(Dit artikel verscheen eerder in de studenteneditie van Arts & Auto)

de beste goedkoopste supermarktwijn

Klik om te vergroten

We zetten veertig wijnen tussen twee en drie euro op de proeftafel. Conclusie: de lekkerste zijn écht lekker.

Lees ook – nieuw! – Top 6 Kerstwijn onder de 7 euro

Plus: De Budget Bubbeltest / Slobberbubbel Top 4

Goede wijn hoeft niet duur te zijn, wordt wel eens gezegd. Maar wat is ‘goed’ en wat is ‘duur’? Zeg je: ‘Goedkope wijn is vaak niet zo lekker’, dan heb je óók gelijk.

Van alle wijn die in Nederland wordt verkocht, heeft ongeveer 60% minder dan drie euro per fles (750 ml) gekost. Een oproep aan de supermarkten om hun lekkerste slobberwijnen in te zenden voor de Arts & Auto ‘budgetwijntest’ geeft een aardig beeld van dit marktsegment.

Dat beeld ziet er als volgt uit. Veel literflessen huismerkwijn nét onder de vier euro en veel wijn uit Chili, Zuid-Afrika, Languedoc (Vin de Pays d’Oc) en Spanje. Alleen landen en streken met grootschalige wijnbouw kunnen in deze prijsklasse produceren, terwijl lage loonkosten ook meewegen. Deze conclusies mogen we wel trekken.

slobberwijn

goedkope supermarktwijn

Een vriend van me slobbert mee. Frank is geen wijnkenner, hij is ervaringsdeskundige. Zijn favoriete wijn zit in een plastic zak van drie liter, verpakt in een kartonnen doos voor maximaal een tientje. Als wijnkenner ben ik gewend aan omschrijvingen als ‘versmolten aanzet’, ‘reductieve neus’ en ‘tannineuze afdronk’. Frank zegt: ‘Te tierelelantijnerig. Te veel ballen en violen’. Of: ‘Dit is een echte slobber, maar er gebeurt wél wat.’

Hiermee benoemt hij evenwel twee belangrijke kwaliteitskenmerken: spanning (anders gebeurt er niets) en elegantie (het tegenovergestelde van ballen en violen). Een derde criterium is balans. Vervelende wijn heeft een storend element, iets dat niet in evenwicht is met de rest. Te zuur of te bitter, laf en slap, dun en waterig, of log en zwaar.

We doen twee proefrondes. Eerst scheiden we de kanshebbers van de losers. Vervolgens kiezen we uit de finalisten de vijf beste rode en witte wijnen. Het resultaat vinden wij zelf best verrassend. De verliezers zouden we niemand willen aanraden, maar de winnaars bevelen we oprecht en van harte aan. Lekker slobberen!

Slobberwijn Top 5 Wit

1
Huiswijn Chardonnay 2012, Chili

Verkwikkende mix van gapefruitbitters en rijp tropisch fruit, die ook na het doorslikken de smaakpapillen nog even blijven strelen. Toppertje.
(€ 3,99, literfles, Plus)

2
Blyderivier, Chenin-Colombard 2012, Zuid-Afrika

Mooie geur, fijne smaak. Sappig, vol, rond, perzikachtig. Niet spectaculair, wel heel aangenaam. Word je blyde van.
(€ 2,99, Jumbo)

3
Kaapse Hof, Classic Cape White 2013, Zuid-Afrika

Verleidelijke geur van tropisch fruit, rozen en citrus. Frisse en zachte smaak met wat bitters voor grip. Sappige afdronk. Er gebeurt iets.
(€ 2,99, Dirck III)

4
Cimarosa, Chardonnay 2012, Australië

Zo! Komt er een binnen hé. Chardonnayer kan het niet. Botervloot, shot vanille, klont karamel, bos eikenhout. Ordinair, overdone, veel te strak bloesje. Een ‘Nicki Minaj wijn’. Toch lekker.
(Lidl, € 3,19)

5
Huiswijn Wit Biologisch 2012, Spanje

De neutrale druif Airén is de basis, Sauvignon Blanc en Verdejo zorgen voor smaak. Bescheiden, licht (11%) en doordrinkbaar, zoals dat een kampioen slobberwijn betaamt.
(€ 3,89, literfles, Deen)

 

Slobberwijn Top 5 Rood

1
Primaverina, Rosso di Puglia 2012

Verrassend elegante wijn uit de hak van de Italiaanse laars. Bitterzure kersen, bloemen en fijne kruidigheid. Schone, fruitige afdronk. Smaakt naar meer. Dit slobberwijn noemen is beledigend.
(€ 2,99, Plus)

2
Corbières 2012
Van een grote coöperatie, maar wel een Appellation d’Origine Protégée Corbières. Een slobber met spanning. Typisch Zuid-Franse kruidigheid. Echte wijn voor bijna niets.
(€ 2,29, Lidl)

3
Huiswijn Red Blend 2012, Macedonië

Nieuw, onbekend en verrassend lekker, met onder andere de lokale druif Vranec erin. Plus de wereldsterren Cabernet en Merlot. Gespierde mannenwijn voor bij de biefstuk.
(€ 3,99, literfles, Jumbo)

4
Huiswijn Cabernet Sauvignon 2012, Chili

Geeft veel van alles; kleur, fruit, kracht en alcohol (14%), maar goed verteerbaar en geballoteerd Cabernet Sauvignon. Dat kunnen alleen de Chilenen voor dit geld.
(€ 3,99, literfles, Plus)

5
Hema Red Wine, Spanje

Van Garnacha en Tempranillo. Veel lentezonnig fris en schoon fruit, wat bloemen en prettige, maar serieuze tannine voor de fijne bite van echte wijn.
(€ 2,75, Hema)

Lees ook – nieuw! – de Budget Bubbeltest / Slobberbubbel Top 4!

Twee Gouden Slobbertips

 

20 cent wijn

Hoeveel wijn zit er in een fles van drie euro? Niet meer dan twee of drie dubbeltjes. Reken maar mee. De invoerbelasting is al meer dan twee keer de prijs van de wijn zelf: € 0,58. De fles, kurk of schroefdop, verpakking en transport zijn goed voor € 0,45. Vervolgens nemen de importeur en de winkelier hun winstmarges. Zo komt € 0,20 wijn uit op een winkelprijs tussen de € 3,- en € 3,50. Ter vergelijking: een fles wijn van € 6,- bevat ongeveer € 1,- wijn. Twee keer de slobberprijs, maar vijf keer meer wijn. Daarmee is nog niet gezegd dat hij ook lekkerder is, maar die kans is wel een stuk groter.

Drink jong

Slobberwijn moet je jong drinken. Dit betekent dat Europese wijn van het oogstjaar 2012 moet zijn, terwijl de nieuwe lichting nieuwewereldwijnen – waar de druiven in maart/april worden geplukt – binnenkort in de winkels ligt. Het oogstjaar staat niet altijd op het etiket, maar de bottelingscode kan uitkomst bieden. Het is puzzelen, want die code is niet altijd even goed te ontcijferen. LK 13/204 bijvoorbeeld betekent dag 204 van 2013. Of L EX 16613: dag 166 van 2013. Deze is vager: L 1141505. Waarschijnlijk gebotteld in 2011. Het betrof hier een stoffig kartonnen pak vage wijn in het onderste schap van een supermarkt. Zou ik niet aan beginnen als ik jou was.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes