Casa Silva Cool Coast

Casa SilvaBij Paredones, ongeveer tien kilometer van de kust in de Chileense Colchagua Valley, liggen de jongste wijngaarden van Casa Silva. De eerste oogst was in 2009. Cool Coast noemt Viña Casa Silva de nieuwe reeks wijnen. Er staat 20 ha Sauvignon en 20 ha Pinot Noir.

Het is best een opmerkelijk experiment van Casa Silva om op deze locatie zoveel in wijn te investeren omdat hier nog nooit eerder druiven zijn gekweekt. Dankzij de koele wind van zee en een bodem die hoofdzakelijk bestaat uit een mengsel van zand en klei zijn de resultaten echter bijzonder goed.

De Sauvignon is knisperend, bijna bijtend droog, met een stevige body en een mooie lengte. Een intense en krachtige wijn met limoen, boontjes (doet me ook denken aan maïs uit blik), kruisbessen en minerale tonen. Veel pit en power, maar de wijn is tegelijkertijd fijn, vol, rond en rijk. Heel mooi.

Sinds de allereerste oogst krijgt de wijn veel waardering in de (wijn)pers. Ik lees vergelijkingen met Sancerre en Pouilly-Fumé, maar dat proef ik er niet in. De Loire-wijnen hebben dat bijtende niet. Wat mij betreft is Cool Coast een geduchte concurrent voor de beste Sauvignons uit Nieuw-Zeeland.

De Pinot Noir is nieuw in het assortiment van de importeur. Die vind ik geloof ik nóg mooier. Het gebeurt zó vaak dat Pinot Noir het ‘net niet’ heeft, dat je extra blij wordt als ‘het’ wél lukt. Het is een sappige, zuivere, wijn met een chique houtgeur, een snufje eucalyptusolie en veel florale tonen. Fluweelzacht in de mond, met kwiek fruit, zoete kruiden, mooie fijne zuren, lengte, licht streng (tannine) toe met een pepertje. Prachtig.

Wel is 14% alcohol aan de hoge kant, vind ik. Lekker koel schenken, anders wordt de wijn log en krijgt het aroma van overrijpe aardbei en pruim de overhand.

Twintig euro kosten ze, consumentenprijs. Zeg nou niet dat dat veel geld is, want ze zijn vele malen meer dan drie keer lekkerder dan drie flessen doorsneewijn van € 6,50 bij elkaar.

Casa Silva, Cool Coast Sauvignon Blanc 2012
Casa Silva, Cool Coast Pinot Noir 2011

Kijk voor verkoopadressen op www.casasilva.nl.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes