Nieuw: Bruine Jenever

Karamel, toffee en Haagse hopjes. Dat zijn mijn eerste associaties bij de nieuwe Bruine Jenever van Hooghoudt. Deze zachte, verleidelijke aroma’s zitten vooral in de geur. In de smaak komt de kruidigheid van jeneverbes en moutwijn erbij, terwijl kandij de verwennerij in de geur op de tong bevestigt en versterkt.

Kandij, vanille en kaneel zijn de dominante smaakmakers in deze jenever. Net als de eerste drie nieuwe jenevers van Hooghoudt – drie uiteenlopende smaken die eind vorig jaar als Rijke Jenever no.24, no.45 en no.67 op de markt zijn gebracht – worden deze smaakbepalende ingrediënten prominent op het etiket vermeld. Hooghoudt wil hiermee de (potentiële) veelzijdigheid van de traditionele Nederlandse spirit onder de aandacht brengen.

‘Eigentijdse Hollandse Jenever’ staat op het etiket van de nieuwe Bruine Jenever en dat sluit goed aan bij mijn idee ervan na de eerste slok. Het is jenever met een moderne, toegankelijke smaak en niet te veel alcohol (30%). Een jenever die in de eerste plaats is bedoeld om mee te mixen. De combinatie met cola ligt voor de hand, maar er zijn talloze mixen en cocktails bij voor te stellen.

Je zou kunnen zeggen dat de nieuwe jenevers van Hooghoudt een antwoord zijn op flavoured vodka en populaire likeuren zoals Malibu. Of in dit geval op de spiced rum, want daar flirt de Bruine Jenever van Hooghoudt duidelijk mee.

Maar met deze kwalificatie zouden we de drank tekortdoen. De Bruine Jenever mag de ‘snoepigste’ zijn van de vier nieuwste Hooghoudt-jenevers, dit neemt niet weg dat hij spannender en verrassender is dan de meeste moderne likeur, piratenrum en flavoured vodka.

Het spelen met kruidenextracten heeft bij jenever altijd een grote rol gespeeld. Dit plaatst de nieuwe jenevers van Hooghoudt in een lange traditie. Flavoured vodka wordt achter de tekentafel bedacht. De eerste drie Rijke Jenevers van Hooghoudt vonden hun oorsprong in een bewaard gebleven aantekeningenboekje van Ludolf Hooghoudt uit 1914.

De x-factor zit hem in de compositie van de ingrediënten. De meeste likeuren en gearomatiseerde spirits voegen eenvoudig een smaakje en kleurstoffen toe aan de vodka, rum of neutrale alcohol. Dit zijn meestal zogenoemde kunstmatige of ‘natuurindentieke’ aroma’s.

Jenever kan zich profileren als méér dan dat, als een eerlijk en ambachtelijk product met historie. Daarom juich ik de initiatieven van Hooghoudt van harte toe. Omdat Hooghoudt een van de grootste jeneverproducenten is, kunnen ze onze nationale spirit een nieuwe impuls geven en dragen ze bij aan de herwaardering van een waardevol, authentiek en traditioneel product.

De Bruine Jenever is een uitgebalanceerde mix van onder andere neutrale graanalcohol, moutwijn (= niet zo neutrale alcohol), jeneverbes, kandij en home made extracten van vanille, kaneel, zoethout, foelie en korianderzaad. Ik neem aan dat de kleur van de kandij en de extracten komt, dat er geen kleurstoffen worden toegevoegd.

Dit is niet de laatste nieuwe lancering van Hooghoudt. De Groninger distillateur laat weten volgend jaar nog meer nieuwe jenevers op de markt te brengen. Ik hoop stiekem op jenevers waarbij de smaakextracten en aromadistillaten worden aangevuld met een groter aandeel ouderwetse moutwijn en eventueel rijping op houten vaten.

Ik stel voor dat we nu gezamenlijk het lied ‘Ik Hou Van Holland’ inzetten.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes