‘Nooit gedacht dat ik zoveel jenever zou verkopen’

(Eerder verschenen in Proost! Magazine)

Café Singelier in Groningen

Chantal Anderson en Felix Huisken

Felix Huisken gelooft in productkennis. De eigenaar van Café Singelier in Groningen volgde de nieuwe bieropleiding van StiBON en slaagde onlangs voor het examen van de liquoristenopleiding. Het is niet zijn laatste cursus. “Mijn uiteindelijke doel is SVH Meesterschenker worden.”

Het studeren is min of meer uit nood geboren, vertelt Felix Huisken (40). “Ik had net mijn zaak verbouwd en een mooie rookruimte ingericht, waarmee ik tweede werd bij de verkiezing van de Revu Rookpluim. Toen zetten de cafés die zich niet op het rookverbod hadden voorbereid de asbakken weer op tafel. Dat was een enorme domper voor mij. Ik moest alle zeilen bijzetten om de omzet op peil te houden. Werken aan het assortiment was een logische stap. Na de biercursus heb ik de kaart uitgebreid tot meer dan veertig speciaalbieren. De liquoristenopleiding zie ik als een verdere verdieping qua niveau in mijn café.”

Meesterschenker van Café Jos

Café Jos in Nijmegen was een inspiratiebron voor Huisken. “Dat café eindigde als eerste in de Misset Café Top 100, en dat als buurtcafé. Dat móest ik zien. Eigenaar Martien Evers vertelde me hoe hij ertoe was gekomen om meesterschenker te worden. Dat was eind jaren tachtig, net als nu economisch een moeilijke tijd. Veel caféhouders redden toen de zaak door zich als eetcafé te profileren. Martien zocht de oplossing in de breedte en de kwaliteit van zijn assortiment. Zijn verhaal maakte mij enthousiast. Hij stelde zich zelfs beschikbaar om mijn studiementor te worden als ik voor het meesterschenkerschap zou gaan.”

De biercursussen die StiBON (Stichting Bier Opleidingen Nederland) sinds 2009 aanbiedt, worden min of meer in gelijke mate bezocht door amateurbrouwers (al of niet met professionele ambities), slijters, bartenders en horecaondernemers. Op de liquoristenopleiding echter was Felix Huisken de enige horecaman.

“Dat verraste me”, zegt hij. “De natte horeca in Groningen is een echte studentenhoreca.Geen kwaad woord daarover trouwens, ik werk zelf ook met studenten, het houdt de boel erg levendig. Maar in het westen en zuiden zit meer kennis, domweg doordat daar meer opleidingen zijn. Daarom verbaasde het me wel dat alleen slijters de liquoristenopleiding volgden.”

Felix Huisken

Felix Huisken

Onderscheiden met kwaliteit

Productkennis is belangrijk in de horeca, vindt Huisken. “De betere slijters weten ook dat een belangrijk deel van je onderscheidend vermogen ligt bij productkennis. Dat gaat ook op voor de caféhouders. Als je je gasten een bodempje van een goed distillaat – of welk ander drankje dan ook – kunt laten proeven, en het verhaal erachter kunt vertellen, dan is de kans groot dat je het glas kunt bijschenken. In dat opzicht levert de cursus direct voordeel op. Op termijn onderscheid je je café op kwaliteit, en dat zullen je gasten waarderen. Het is erg grappig om iemand een gelagerde jenever voor te zetten en de reactie te zien wanneer je vertelt dat het jenever is, ze vallen soms bijna van verbazing van de kruk. Proeverijen zijn ook een leuke aanvulling: je komt beslagen ten ijs wanneer je een opleiding hebt afgerond. Verder lijkt het me leuk om bevriende collega’s te helpen met proeverijen over jenever, whisky, cognac of rum.”

Hoe kijkt Huisken terug op de liquoristenopleiding? “Het is erg interessant om ‘in de keuken’ van topbedrijven in Nederland op het gebied van sterke drank te mogen kijken, en les te krijgen van bevlogen distillateurs van die bedrijven. Het inzicht dat je krijgt in de kwaliteitsverschillen is heel leerzaam: de bekendste naam in een bepaald type drank is niet per se ook degene die kwalitatief de beste drank maakt, het is vaak een kwestie van marketing. Die constatering is erg bruikbaar bij de uitbreiding van je assortiment. Al met al heb ik meer dan tweehonderd verschillende merken gedistilleerd mogen proeven in de opleiding, en een aanzienlijk gedeelte daarvan krijg je als ‘normale’ consument niet te proeven, en dat draagt bij aan je ontwikkeling op dit gebied. Wat ook prettig is, zijn de korte lijntjes naar toonaangevende producenten. Bij stokerij Rutte in Dordrecht kreeg ik samples mee om een jeneverproeverij te kunnen ondersteunen.”

Hogere omzet

Lopen producten ook beter als je er meer van weet? “Jazeker. Nooit gedacht dat ik zo veel jenever zou verkopen! En dat geldt natuurlijk ook voor het speciaalbier. Als je meer weet van een product, word je er enthousiast over. En dat breng je over. En je kunt beter twee speciaalbiertjes verkopen dan twee pils… Het levert bovendien nieuwe gasten op. Een vaak gehoorde zin is deze: ‘ik neem binnenkort een kennis van me mee, die kan dit zeker waarderen’. En dat gebeurt dan ook, ziedaar de meerwaarde. Op proeverijen komen ook mensen af die je normaal niet zo snel in je café krijgt, die zie je ook vaker terug.”

Huisken investeert tevens in de opleiding van zijn bedrijfsleider Chantal Anderson. Huisken: “Vooralsnog zijn dat de basisopleidingen: eerste niveau StiBON en de wijnopleidingen SWEN I en II. Als ze verder opgeleid wil worden, dan moeten we om de tafel om een constructie te verzinnen waar we beiden achter staan. De beste motivatie zou zijn dat ze in de toekomst het café zou overnemen, en dat ze dus de kennis opdoet voor een toekomst als ondernemer. De scholing wordt hoe dan ook gewaardeerd door haar.”

Al met al zijn al die cursussen toch een flinke investering. Zijn de opleidingen het geld waard? “Niet direct”, zegt Huisken. “Het is een langetermijninvestering. Langzaam beginnen speciaalbierliefhebbers wel de weg te vinden naar de Singelier. Dat gebeurt inmiddels ook met sterke drank, en dan met name de jenevers. Een mooie jenever doet niet onder voor een goede whisky, en een mooi pluspunt is de prijs van een goede jenever: die zit in dezelfde categorie als een instap-whisky. Ik wil me ook aanmelden bij het genevergenootschap om ‘erkend jenevercafé’ te worden. Op termijn zullen de opleidingen het geld waard zijn, daar ben ik van overtuigd.”

Kennis is macht

Als vooropleiding voor de liquoristenopleiding gelden onder meer het Slijtersvakdiploma, het Gedistilleerdbrevet, Diploma Cafébedrijf en de Hotelschool.

Meer info over de liquoristenopleiding: www.wijnacademie.nl.

Over de bieropleidingen van StiBON: www.stibon.nl.

Aan de vormgeving van de overkoepelende titel SVH Meesterschenker wordt momenteel gewerkt (svh.nl).

Download hier een PDF-versie van het artikel: Proost! Felix Huisken.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes