De wijnmaker met het nagelschaartje

(Eerder verschenen in Horeca Entree)

ornella-e-lionelOp de Wine Professional maakte ik kennis met de wijnen van de voormalige Franse cameraman/documentairemaker Lionel Cousin en zijn Italiaanse vrouw Ornella Tondini.

Wijnhuis Cupano uit Montalcino – nieuw op de Nederlandse markt – presenteerden hun Rosso di Montalcino, Sant’ Antimo ‘Ombrone’ en natuurlijk Brunello di Montalcino.

Cousin bewerkt zijn 3,7 hectare wijngaard met uitzonderlijke precisie. Hij staat erom bekend dat hij elke plant in de wijngaard met een nagelschaartje bezoekt om onwelgevallige druiven uit de trossen te knippen. Volgens importeur Enrico Huijbrechts (De Wijnengel) hanteert de man als het nodig is de plantenspuit om zijn druiventrossen één voor één van een beginnende schimmelinfectie te bevrijden.

Zijn methode is verder met de volgende trefwoorden te omschrijven. Biologische/biodynamische teelt, lage opbrengst, autochtone gisten, strenge selectie op de sorteertafel, malolactische gisting op de gistresten in Franse barriques en geen filtering. Het land wordt bewerkt met paard en ploeg.

Cousin heeft zich laten adviseren door beroemde Franse wijnmakers zoals Henri Jayer (Bourgogne) en de pionier op het gebied van biodynamische wijnbouw François Bouchet.

De wijnen zijn onverwacht toegankelijk, fruitig en zacht voor een Brunello, ondanks de kracht en de concentratie. Ze zijn aromatisch met frisse zuren en rijpe tannines, maar de aantrekkingskracht schuilt vooral in de combinatie van intensiteit en elegantie, die de wijn spanning en balans geeft. De Brunello di Montalcino 2006 maakte de meeste indruk. Zeldzaam mooie wijn.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes