Nieuwe wijn uit Zuid-Afrika

Ik lees net dat de Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide de Family Syrah 2010 van Mullineux uit Swartland heeft uitgeroepen tot Red Wine of the Year.

Het lijkt erop dat de tijd rijp is om verder kijken dan de Kaapse Pracht en andere simpele massawijnen uit Zuid-Afrika.

Volgens onderzoeksbureau Nielsen zit er in groei in de verkoop van de betere Zuid-Afrikaanse wijnen, terwijl die van de goedkoopste wijnen afneemt. Dit was althans het geval in Groot-Brittannië. De verkoop van wijn boven de 7 pond winkelprijs (circa 9 euro) was in een jaar tijd met 34% gestegen. Volgens kenners betekent dit dat de kwaliteitswijnen in Zuid-Afrika eindelijk meer waardering en bekendheid krijgen.

Chris en Andrea Mullineux (foto) mogen gerekend worden bij de wijnmakers die aan deze trend hebben bijgedragen. Zij maken in Swartland spannende wijnen van biologisch geteeld fruit, wilde gisten en met weloverwogen houtgebruik. Dat doen zij nog niet zo lang, want de eerste oogst was in 2008.

Ik ken alleen de Mullineux Kloof Street Red 2009. Gemaakt van syrah, mourvèdre, cinsault, carignan en grenache. Eén slok van deze wijn tijdens een proeverij een paar jaar geleden was voldoende om onvoorwaardelijk overtuigd te raken van het talent van deze wijnmaker en van de potentie van deze Rhône-druiven in Swartland.

Een opwekkend frisse, kruidige en sappige wijn met Europese elegantie en verfijning. Wie eens wil proeven moet bij importeur Udo Göebel zijn, www.winematters.nl.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes