Natuurwijn uit Morgon
Mijn tips vrijdag, 30 maart 2012Leuk om deze twee Crus de Beaujolais Morgon naast elkaar te hebben geproefd. Herstel: gedronken. Zulke mooie Beaujolais spuug je niet uit.
Jean-Paul Thévenet (links) en Marcel Lapière, aangenaam. Respectievelijk uit 2010 en 2011. Beide wijnen zijn wat ze noemen natuurwijnen. Beide zijn tevens volgens biodynamische principes gemaakt. Al is biodynamisch niet hetzelfde als de natuurlijke-wijnmaakmethode, die twee lopen knus hand in hand door wijnland.
Eerst vond ik Thévenet de mooiste, twee dagen later genoot ik met volle teugen van Lapière. Naast elkaar geproefd komt Thévenet het beste uit de bus. Hij is gestructureerder, serieuzer en heeft betere zuren en meer tannine dan Lapière, die ronder en sappiger is. Maar los van elkaar gedronken geven ze evenveel plezier.
De afzender van de wijnen (TOT Public Relations) heeft het in de begeleidende brief over Charly Thévenet. Cisca Breedijk schrijft enthousiast: “Move over, Brad Pitt, hier is Charly Thévenet! Een carrière op het witte doek zou hem prima passen.”
Hier is een vergissing in het spel, want anders dan zijn vader maakt zoon Charly geen Beaujolais Morgon, maar Beaujolais Régnié. Pappa’s wijn heeft me uiteraard wel erg nieuwsgierig gemaakt naar Charly’s kunsten.
Vader Marcel ondertussen – een van de natuurwijnpioniers – is sinds 2010 niet meer onder ons, zoon Mathieu neemt de wijnstokken over. Deze fles uit 2011 moet de laatste wijn zijn geweest waarvan Marcel nog de druiven heeft zien groeien. Mooi idee, vind ik, om te genieten van de laatste wijn van een voor zoveel wijnboeren en wijnliefhebbers inspirerende man.
Zo vader, zo zoon. Zo heet het, toch?