Wat vrouwen drinken

(Dit is een bewerking van diverse artikelen die eerder zijn verschenen in het Bierblad – please respect copyrights)

vrouwen drinken ook bierMannen komen van Mars, vrouwen van Venus, zeggen ze wel eens. We verschillen in smaak, wensen en behoeften.

(Wil je de calorieën berekenen in je drankje? Hier vind je een handige formule: ‘Zo bereken je de calorieën in je drankje’)

Mannen drinken bier en whisky, vrouwen wijn en mixjes? Nee, zo simpel is het niet. Maar vrouwen hebben wel een uitgesproken eigen smaak. Wat drinken ze op Venus?

Laten we met bier beginnen. Van elke zes glazen bier die in Nederland worden getapt of ingeschonken (thuis of in de horeca), worden er vijf opgedronken door een man.

De verschillen zijn het grootst bij twintigers. Op latere leeftijd wordt het onderscheid iets kleiner. Mannen in de leeftijdsgroep 30-50 jaar drinken ongeveer vijf keer meer bier dan vrouwen.

Toch moeten we hieruit niet de conclusie trekken dat vrouwen niet van bier houden. Nog altijd een op de drie vrouwen (34%) drinkt geregeld bier. Vrouwen drinken minder vaak bier, ze drinken ander bier, maar ze drinken wel degelijk bier.

Wat drinken de bierdrinkende vrouwen dan? Een deel van hen drinkt net als mannen pils, maar deze groep is in de minderheid. De meeste vrouwen die wel eens bier drinken, kiezen voor bieren die zachter, verfijnder, romiger en vaak wat zoeter zijn, zoals witbier, fruitbier, blond bier, weizen en amber bier zoals Koninck en Palm. De verkoop van deze biersoorten stijgt de laatste jaren sterk.

Duvel, bokbier en stout zoals Guinness zijn echte mannenbieren. Toch is het consumptiepatroon soms anders dan wordt gedacht. Murphy’s Irish Red bijvoorbeeld, dat is toch een mannenmerk? Niet helemaal. Opvallend veel jonge vrouwen zijn er ook dol op. In de leeftijdsgroep 20-25 jaar drinken ze er zelfs méér van dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Ander voorbeeld: Desperados. Tequila flavoured, stoer, eigenwijs, bijna 6% alcohol. Echt iets voor jonge mannen, toch? Jawel, maar een flinke groep vrouwen rond de 20 à 25 jaar houdt er ook van. Eén op de vier vrouwelijke twintigers drinkt op zijn tijd Desperados.

Pils stinkt

“Een grote groep vrouwen in Nederland vindt pils te bitter, houdt niet van een schuimkraag of vindt de geur niet lekker”, zegt Jacqueline van Faassen, Brand Manager Speciaalbieren bij Heineken Brouwerijen. “Daarbij heeft pils een mannelijk imago. Vrouwen willen er niet mee gezien worden of ze denken dat je er dik van wordt. Deze grote groep – het gaat om ongeveer een miljoen vrouwen – staat wel open voor alternatieven, zoals fruitbier, cider, witbier of rosébier.”

‘Bierprofessor’ Freddy Delvaux heeft tien jaar geleden in het brouwerijlaboratorium van de universiteit in het Belgische Leuven een poging gedaan speciaal voor vrouwen een bier te ontwikkelen. Gig heette het. Gigbier zou een minder bittere nasmaak hebben en een prettige geur of bouquet. Het is echter niets geworden met dit vrouwenbier.

vrouwendrankjesLeuker en lekkerder

De nieuwe alcoholvrije witbieren en rosébieren lijken beter in de smaak te vallen bij vrouwen. Het meeste alcoholvrije bier (ongeveer 70%) wordt nu nog door mannen gedronken, ook al vinden ze het lang zo lekker niet als echt pils.

Kennelijk zijn mannen zo gek op bier, dat ze alcoholvrij bier verkiezen boven andere dranken als ze geen alcohol willen drinken.

Volgens Jacqueline gaat het nieuwe alcoholvrije witbier en rosébier het zowel bij mannen als vrouwen beter doen dan alcoholvrij pils.

“Gewoon alcoholvrij bier heeft de typische moutsmaak van pils. Veel mensen missen daarbij de smaak van alcohol. Bij alcoholvrij witbier en rosébier is dat niet zo, omdat die moutsmaak onderdrukt wordt door de aroma’s van kruiden, citrus en rode vruchten.”

Net als alcoholhoudend rosébier, waarvan tweederde door vrouwen wordt gedronken, zal het alcoholvrije rosébier naar verwachting een echt vrouwendrankje worden. Alcoholvrij witbier spreekt zowel mannen als vrouwen aan.

Alcoholvrij is leuker en lekkerder geworden, vindt Jacqueline. “Vroeger was het: ‘ik mag geen bier, laat ik dan maar alcoholvrij bier nemen’. Nu kiezen mensen vrijwillig voor alcoholvrij witbier, omdat ze er trek in hebben.”

Gezond en caloriearm

Op Venus denkt men aan de lijn en aan de gezondheid. Vrouwen zijn grote afnemers van light dranken, fruitmixen, alcoholvrije cocktails, smoothies en mineraalwater. Het imago van de diverse mineraalwaters speelt een grote rol, want vrouwen zijn ook merk- en trendgevoelig. Zo is bijvoorbeeld Crystal Clear, dat met minder dan 1 Kcal per 100 ml de lichtste frisdrank met bronwater is, uiterst succesvol. Bijna vier miljoen vrouwen drinken het. Jaarlijks worden thuis meer dan tweehonderd miljoen glazen Crystal Clear gedronken.

Overigens blijft het een hardnekkig misverstand dat je dik zou worden van bier. Bier bevat minder calorieën dan cola, appelsap, wijn en vers geperst sinaasappelsap. De beruchte bierbuik wordt gevoed door de gezellige gewoonte van mannen om bier in grote hoeveelheden te drinken. En de chips en leverworst die tussen het glas en de op tv uitgezonden voetbalwedstrijd staat spreken natuurlijk ook een woordje mee.

Als je op de lijn wilt letten, kun je beter de mixjes laten staan. Met Cuba Libre (rum-cola), oftewel de baco (Bacardi-cola), wodka-jus, bessen-Up en andere longdrinks werk je de calorieën van de alcohol en die van de frisdranksuikers in één keer naar binnen.

vrouwenwodkaScreaming Orgasm

Mannen drinken ongeveer 1,5 keer meer gedistilleerde dranken dan vrouwen. De verschillen binnen de diverse soorten spirits zijn groot. Jenever is een echte mannendrank, terwijl likeuren het juist goed doen bij vrouwen.

Vooral mixjes met wodka en witte rum (vanwege het neutrale karakter) en lichte likeur (zacht, kleurrijk en niet te veel alcohol) zijn altijd populair geweest bij vrouwen. Longdrinks met trendy drankjes zoals Passoã, Boswandeling, Malibu en bessenjenever zoals Coebergh zijn de favorieten.

Vrouwen houden ook van cocktails, onder andere Mojito, Caipirinha, Cosmopolitan en nieuwe partydranken met provocerende namen als Sex on the Beach en Screaming Orgasm.

Sex on the Beach is een cocktail van vodka, perziklikeur, jus d’orange en cranberrysap. Screaming Orgasm is gemaakt van vodka, Kahlúa, Bailey’s, amaretto en slagroom.

Tegelijkertijd is er sprake van een soort ‘drankenemancipatie’. Bijvoorbeeld whisky, traditioneel toch een echte mannendrank, mag zich verheugen in een toenemende belangstelling van vrouwen. Whiskymerken als Jameson (geen rook- of turfsmaak) en zachte, iets zoete malt whisky zoals Dalwhinnie of Glen Elgin vallen bij vrouwen in de smaak.

Mannen en vrouwen drinken ongeveer evenveel koffie en thee. Daarbij is echter geen onderscheid gemaakt tussen thuisgebruik en horeca. Vrouwen verwennen zichzelf buitenshuis graag met koffie of thee, het liefst met luxe koffie of thee, groene thee, verse muntthee of ‘aangeklede koffie’.

Wijn en bubbels

Vrouwen drinken meer wijn dan mannen; 70% van alle wijn wordt door vrouwen geconsumeerd. Witte wijn wordt het meest gedronken. Dit omdat witte wijn verfrissender is dan rode, maar ook omdat rode wijn lelijke paarse tanden geeft en omdat veel vrouwen – ten onrechte – denken dat rode wijn meer calorieën bevat dan witte wijn.

Dat vrouwen trendsettend kunnen zijn, heeft de revival van de rosé wel bewezen. Tegenwoordig is rosé geen ‘vrouwendrankje’ meer, mannen drinken er net zoveel van. Dankzij de vrouw staat ook cider steeds vaker op de kaart.

De ‘bubbeltrend’ is sowieso een vrouwending waar steeds meer mannen best aan willen meedoen. Begonnen met prosecco – dé trend van de laatste jaren – komen steeds meer andere mousserende wijnen in de belangstelling. Tevens verschijnen er talloze nieuwe, licht alcoholische koolzuurhoudende drankjes op de markt die vrouwen maar al te graag uitproberen.

Vrouwen lopen in

Mannen drinken vaker en meer alcohol dan vrouwen. Volgens cijfers van het CBS drinkt 86% van de mannen wel eens alcohol, voor vrouwen is dat 74%. Mannen drinken gemiddeld 1,6 glazen per dag. Bij vrouwen is dat net geen vol glas (0,9) per dag.

Maar het verschil wordt kleiner. Twintig jaar geleden begon de alcoholconsumptie van vrouwen in te lopen op die van mannen. In 2000 dronken bijna 12% meer vrouwen alcohol dan in 1990. Tussen 1999 en 2004 zijn vrouwen per persoon per jaar gemiddeld bijna 9% meer gaan drinken. In 2004 dronk 80% van de vrouwen alcohol tijdens het uitgaan. Hoe de cijfers er nu voorstaan weet ik niet.

Dat vrouwen meer zijn gaan drinken komt eenvoudig omdat ze in die periode meer geld te besteden kregen. Vrouwen werken vaker dan voorheen en bezoeken daardoor onder meer samen met collega’s vaker horecagelegenheden. Bovendien krijgen veel vrouwen op latere leeftijd kinderen dan vroeger, waardoor ze meer tijd hebben om uit te gaan.

vrouwen in de horecaVrouwen in de horeca

Tegenwoordig gaan ongeveer evenveel vrouwen als mannen uit: 80% van de vrouwen bezoekt geregeld een horecagelegenheid, tegen 82% van de mannen.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen net als mannen in een café per bezoek ongeveer drie uur doorbrengen. Wel hebben vrouwen een voorkeur voor restaurants, terwijl mannen liever naar een café gaan.

Het is daarom niet zo gek om in de horeca meer aandacht te besteden aan de wensen en behoeften van vrouwelijke gasten. Niet alleen is een horecagelegenheid waar vrouwen zich thuisvoelen automatisch ook voor mannen aantrekkelijk, de consumptie van alcoholische dranken door vrouwen groeit harder dan die van mannen.

“Je richten op de vrouwelijke bezoeker biedt veel meer omzetkansen dan veel horecaondernemers zich realiseren”, zegt Auke Vriens van frisdrankfabrikant Vrumona. ”Uit diverse recente onderzoeken blijkt dat steeds meer vrouwen de horeca bezoeken. De vrouw is een belangrijkere doelgroep voor de horecaondernemer. Maar de vrouw stelt wel andere eisen aan een horecabezoek.”

Walter Straver, eigenaar van Bar Amsterdam in Alphen aan de Rijn deelt die mening. “Vrouwen en mannen zijn twee totaal verschillende doelgroepen”, vindt hij. “Het verschil in benadering zit ‘m vaak in de finesse, net ietsje meer aandacht. Maar het moet wel écht zijn, oprecht, vanzelfsprekend, het moet een kwaliteitsstandaard zijn die je zelf heb gezet. Mijn personeel speelt daarin een cruciale rol, zij zijn het gezicht van de zaak.”

Vrouwen zien alles

Vrouwen zien wanneer ergens aandacht aan is besteed, dat ergens bewust over is nagedacht. Waar mannen genoegen nemen met een schoon glas en mooie blonde schuimkraag, stellen vrouwen hogere eisen aan de presentatie. Alleen al een elegant glas kan een wereld van verschil maken.

Walter: “Vrouwen zien het als er slordig wordt gewerkt, als een glas vies is of als de bar niet schoon is. Op onze damestoiletten hebben we verzorgingsspulletjes staan: haarlak, deo, parfum. Dat wordt gewaardeerd. En op de drukke avonden even een dweil erdoorheen doet wonderen. Zo af en toe verander ik kleine details in de zaak. Het is vaak de vrouw die het ziet, waar de man zegt ‘welnee joh, dat was altijd al zo’!”

Vrouwen kiezen bewuster dan mannen. Meer dan mannen denken zij aan de effecten op hun lijf van wat ze eten en drinken. Tegelijk doen zij geen concessies aan de kwaliteit, het moet wel goed smaken. En soms mag het ook alleen maar lekker zijn. Dan nemen vrouwen een lekkere ‘foute’ appeltaart. Maar ook dat doen ze bewust. Ter compensatie ontzeggen ze zich weer andere dingen.

De aandacht voor de gezondheid is op de frisdrankmarkt al enkele jaren groeiende. De trends zijn natuurlijke ingrediënten, minder calorieën en het verrijken van soft drinks met antioxidanten, mineralen of vitaminen. Teksten als ‘100% natuurlijk’ of ‘bevat geen kunstmatige ingrediënten’ zullen we steeds vaker op de flesjes of blikjes frisdrank aantreffen.

Veel nieuwe frisdranken die op de markt verschijnen, zijn óf gemaakt van honderd procent natuurlijk vruchten- en/of groentesap óf het zijn zogenoemde functionele frisdranken, waarbij er stoffen zijn toegevoegd waarvan een gunstig effect op de gezondheid of het welzijn wordt verwacht. Tot deze laatste groep behoren ook sportdranken en energiedranken, die eerder mannen dan vrouwen aanspreken. Caloriearme, gezonde frisdranken hebben primair de vrouw als doelgroep.

Horecaondernemer Walter Straver tot slot: “Het is leuk om te zien dat als je vrouwen in je zaak hebt, dat er dan eerder een feestje wordt gebouwd. Vrouwen staan eerder op de dansvloer en dan gaan de mannen ook de vloer op. Het maakt de avond langer en gezelliger en het is tevens een goede reden voor álle gasten om weer terug te komen!”

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes