Marqués de Murrieta

Nog niet eerder was het vermaarde Spaanse wijnhuis Marqués de Murrieta in Nederland voor een overzichtsproeverij. Importeur Les Généreux had afgelopen najaar de primeur met een proeverij en diner voor relaties en pers in restaurant Waterproef in Scheveningen.

Op de proeftafel onder meer Rioja Reserva, Rioja Grand Reserva (op de markt onder de naam Castillo Ygay), de Rioja Reserva Dalmau en een verrassend lekkere witte Capellanía, gemaakt van de druif viura, die 15 maanden rijpt in vaten van nieuw Frans eikenhout.

Persoonlijk kan de ‘prestigecuvée’ Dalmau – genoemd naar de eigenaar Vicente Dalmau Cebrián-Sagarriga, die de leiding over het familiebedrijf in 1996 van zijn vader overnam – mij gestolen worden, hoe imponerend de wijn ook is. Dalmau komt mij voor als een wijn die speciaal voor de Amerikaanse wijnrecensenten is gemaakt.

Dalmau smaakt krachtig, jammy, chocoladeachtig, heeft veel alcohol en is rijk aan toast- en vanillearoma dankzij 19 maanden rijping op nieuwe barriques uit Frankrijk. De score: 94 punten in The Wine Advocate. Maar ik vind het geen Rioja. Dalmau doet me denken aan een supertoscaan. Hij is me te internationaal. De wijn zou ook uit Argentinië of Californië kunnen komen.

Daarentegen viel ik als een blok voor de ‘klassieke’ Rioja’s van Murrieta. De Reserva 2005 en de Grand Reserva Castillo Ygay 2004 zijn prachtige, ingetogen wijnen. Zacht, fruitig, elegant en kruidig, met frisse zuren. Die frisheid is mede te danken aan een klein deel mazuela bij de tempranillo, legde Cebrián-Sagarriga uit.

Beheersing van het tanninegehalte en een afgewogen rijpingstijd, eerst op nieuwe en daarna op oude houten vaten – samen ongeveer 20 maanden voor de Reserva en zo’n 30 maanden voor de Grand Reserva – dragen bij aan de elegante stijl van Murrieta.

Hoe dit houtgebruik is veranderd in de Rioja bleek bij twee oude jaargangen die we te proeven kregen. De Grand Reserva 1991 heeft 60 maanden op oude vaten gelegen (niettemin een erg mooie wijn) en die uit 1978 zelfs 216 (!) maanden. Historie!

‘Wat is uw eigen favoriete wijn?’ vroeg iemand tot slot aan Cebrián-Sagarriga. De Spanjaard antwoordde met een wedervraag. ‘Heeft u kinderen? Welke is uw beste kind?’

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes