Naakte kracht van 100 jaar oude stokken Xynomavro

Laurens Hartman

Even wat achterstallig onderhoud. Had nog een proefnotitie liggen van de XM100 van Laurens en Annette Hartman van Domaine Karanika in Amyndeon. Een wijn van xynomavro van honderd jaar oude stokken.

Een bijzondere wijn, moeilijk te omschrijven.

Amyndeon ligt in het uiterste noord-westen van Griekenland, in Grieks Macedonië. Een koele streek, een grote vallei omringd door bergen met sneeuw op hun kruinen. De druiven groeien in het dal op een hoogte van ongeveer 650 meter boven de zeespiegel.

Laurens is de baas in de wijnkelder, Annette de manager in de wijngaarden. Domaine Karanika beslaat ongeveer vijf hectare.

Ik mocht Amyndeon eens bezoeken. Het is er tamelijk leeg en ruig, op een mooie manier verlaten. In het vroege voorjaar snijdt de koude wind uit de bergen je streng in de nek. Het koele klimaat maakt Amyndeon in het verder zo warme Griekenland voor wijn een interessant gebied.

De XM100 proefde ik eind vorig jaar op een proeverij in Schutters’s Wijnlokaal in Rotterdam, toen Laurens en Annette (en hun zoontje Joris) even ’thuis’ waren.

Laurens en Annette presenteerden daar hun laatste oogstjaren, waaronder jaargang 2010. De rode wijnen (onder de naam Terra Levea) zijn aangename blends van xynomavro, cabernet sauvignon en merlot (2007, 2008 en 2009). De eerste witte wijn van Assyrtiko (2010), een van de Griekse kwaliteitsdruiven voor wit, is verkwikkend fris en aromatisch, fijne zuren, perzik, abrikoos, lekker romig in de mond. De rosé (van xynomavro en een beetje cabernet) is ook erg lekker. Goed droog maar zacht en rond, stevig en kruidig. De mousserende wijn van xynomavro (méthode traditionnelle, zonder dosage, dus beendroog) mag er eveneens zijn.

En de XM100 dus. Van het oogstjaar 2007. Niet bedoeld voor de handel. Daarvoor is de oplage te klein. Het is een curiositeit voor de kelder. Om te kijken hoe de wijn zich ontwikkelt in de loop der jaren. Ik kocht een paar flessen voor mijn eigen bovengrondse kelder (klimaatkast).

XM staat voor Xynomavro, een authentiek Griekse druif, die hier goed gedijt. De 100 staat voor de leeftijd van de wijnstokken. Op het Griekse land dat Laurens en Annette kochten stonden honderd jaar oude wijnplanten met Xynomavro-druiven. Ongeënte stokken zijn het, van vóór de invasie van de druifluis, pre-phylloxera zoals dat heet.

Ik nam de wijn mee naar Schiermonnikoog, samen met nog twaalf flessen uit diverse wijnlanden die nog geproefd moesten worden. Daar zaten dure jongens tussen, maar de volstrekt onbekende XM100 was voor mij de kampioen.

De wijn is moeilijk te omschrijven omdat hij zo anders is. Volgens de boeken smaakt xynomavro onder andere naar zwarte olijven en gedroogde tomaat. Dat zou ik zelf nooit hebben bedacht, maar ik ben het er inmiddels mee eens dat die beschrijving aardig in de buurt komt. Deze xynomavro van oude stokken is kaal, droog en strak, zoals zwarte olijven uit een potje dat ook hebben. Hij heeft ook iets ijzerachtigs, iets van vleesnat. Hij doet ook wat denken aan petit verdot.

De wijn heeft een frisse zuurgraad en strakke, droge tannines. Hij heeft florale aroma’s zoals rozen en smaakt naar zure kersen, bessen en in zuur gelegde tomaat. Op de achtergrond wat kruidige houttonen.

Vooral dat kale strakke is me bij gebleven, je zou het naaktheid kunnen noemen. Straight, to the point, focussed. Geen zwoel fruit te bekennen, geen mondvullend jam of zware alcohol. Geen slingers, geen verleiding. Toch is de wijn krachtig, intens smaakvol en sterk geconcentreerd. Naakte kracht.

Ik zei al, moeilijk te omschrijven.

De wijnen van Domaine Karanika zijn verkrijgbaar bij www.grieksewijnen.com.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes