Penfolds Grange 2006 en andere ‘icon wines’

Het is geen toeval dat Penfolds zijn ‘icon & luxury wines’ presenteerde vlak na de ‘en primeur’ proeverijen van de grands crus in de Bordeaux.

En het was ook niet toevallig dat tijdens de presentatie via ‘webcast’ vooral vragen uit onder andere Shanghai live werden beantwoord door wijnmaker Peter Gago.

China is immers de belangrijkste markt geworden voor de ‘blue chip’ wijnhuizen en de doelgroep van het topsegment kan zijn euro ook maar één keer uitgeven.

Als de bonus al is besteed aan een kistje Lafite of Pétrus, dan kan de Penfolds BIN 95 Grange Shiraz 2006 nog zo lekker zijn, de interesse in de beroemdste Australische wijn zal minder zijn.

Voordeel van Penfolds Grange is dat de wijn zodra hij is gelanceerd, ook echt bestaat. De wijn is klaar, gebotteld en te koop. Ik neem aan dat je bij je vaste leverancier een proeffles kunt kopen voordat je besluit om een paar kisten Grange in je kelder te leggen.

Dat kun je bij de grand crus in de Bordeaux vergeten. Lafite en Pétrus liggen nog vele maanden op vat en het is bovendien volstrekt onduidelijk welke vatmonsters er aan de proevers zijn voorgezet. Goedbeschouwd is het een belachelijk systeem. Het is als trouwen in gemeenschap van goederen met een partner die je alleen kent van horen zeggen.

Penfolds Grange 2006 wordt omschreven als een ‘klassiek jaar’ (wat meestal betekent: mooi maar niet perfect) en in karakter als iets tussen die van 2002 en 2004 in. Deze twee jaargangen heb ik (toevallig) eerder bij de lanceringen ervan mogen proeven en als mijn smaakgeheugen me niet in de steek laat is 2006 in mijn beleving de beste van de drie, ook al staan 2002 en 2004 als oogstjaren op papier hoger aangeschreven. Ik heb vooral het idee dat 2006 veel expressiever en aromatischer is dan 2002 en 2004.

Van de overige wijnen die op 12 mei werden gelanceerd in House of Amsterdam aan de Herengracht (wat een prachtige locatie is dat, voor al uw feesten en partijen) staken de Magill Estate Shiraz 2008 en de BIN 707 Cabernet Sauvignon 2008 er wat mij betreft bovenuit.

Oogstjaar 2008 mag down under geen makkelijk wijnjaar zijn geweest – vooral een hittegolf van twee weken rond de oogsttijd was ongewenst – beide wijnen zijn wat mij betreft nog nooit zo lekker geweest.

De shiraz op Magill Estate is vóór de hittegolf geoogst. Dat is niet gelukt met al het cabernet-fruit (uit diverse regio’s) voor de BIN 707, maar wat een intens aromatische, florale (lavendel) en tegelijk stevige en levendig frisse wijn is dit geworden.


Detect language » Dutch

Detect language » Dutch

Detect language » Dutch

Detect language » Dutch

Detect language » Dutch

Detect language » Dutch

Detect language » Dutch

Detect language » Dutch
Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes