Oostenrijkse ontdekkingen

Manfred Ebenauer en Marion Ebner

Tijdens de tweede editie van ‘Grootse Wijnen, Kleine Importeurs’ presenteerden ruim zestig importeurs hun wijnen. Een beurs die het verdient om te blijven, want er is echt wel wat te ontdekken bij de vele nieuwe kleine wijnimporteurs die er in de afgelopen jaren zijn bijgekomen.

Mooie vondsten zijn met name te doen bij wijnhuizen die zo’n kleine productie hebben, dat ze commercieel niet interessant zijn voor de gerenommeerde importeurs.

Eigenaar Erwin Blezer van Good Grapes uit Barendrecht had twee van zijn Oostenrijkse leveranciers naar de beurs meegenomen.

Beide jonge wijnmakers hebben recent de leiding van de familiebedrijven overgenomen van hun ouders. Marion Ebner en haar man Manfred Ebenauer runnen samen de tien hectare wijngrond in Poysdorf in Weinviertel die Manfred van zijn ouders heeft overgenomen. Tien hectare, dat is ongeveer even groot (of klein) als vijftien voetbalvelden.

In totaal is Weingut Ebner-Ebenauer goed voor maar ongeveer 15.000 flessen per jaar. Ze maken wijn van onder andere riesling, st. laurent, weisser burgunder, pinot noir en grüner veltliner. Van sommige cuvées worden maar tweeduizend flessen gebotteld.

Elk perceel wordt apart gevinifieerd en in de wijnkelder wordt zo min mogelijk ingegrepen in het natuurlijke proces. “De natuur schrijft het draaiboek, wij voeren de regie.” Lange inweking op de druivenschillen, spontane vergisting in oude houten vaten van vijfhonderd liter, veel battonage. “Bourgogne-stijl”, zegt Marion Ebner.

Ik was het meest onder de indruk van de Grüner Veltliner. Grüner Veltliner ‘Bürsting’ 2009 en de deels op houten vaten gerijpte Grüner Veltliner ‘Alte Reben’ 2009 zijn van grote klasse. Wijnen waarmee je voor de dag kunt komen in de (top)horeca.

Markus Altenburger

Markus Altenburger heeft in Lois in het wijngebied Leithaberg bij Neusiedlersee eveneens niet meer dan tien hectare tot zijn beschikking. Van zijn twee beste wijnen van blaufränkisch worden maar enkele honderden flessen gemaakt.

Maar met deze Blaufränkisch Gritschenberg 2008 en Blaufränkisch Jungenberg 2008 laat hij overtuigend zien wat een prachtwijnen de respectievelijk kalkrijke (Leithakalk) en leisteenrijke (Glimmerschiefer) grond hier kan voortbrengen. Dit zijn de echte ‘Spitzenweine’ van het huis.

Zijn eerste Blaufränkisch Leithaberg DAC 2008 (Leithaberg is een van de nieuwste wijnstreken in Oostenrijk met een gecontroleerde herkomstbenaming) is betaalbaarder en ook bijzonder goed. Onder de merknaam Joiser Reben zijn er nog mooie blends van blaufränkisch en zweigelt, en ook van chardonnay, welschriesling en goldburger, en van chardonnay, grüner veltliner en neuburger.

De twee beste witte wijnen van Altenburger zijn wat mij betreft de op hout vergiste en gerijpte Chardonnay Jungenberg 2009 en de Neuburger ‘Buschenberg’ 2009.

De laatste wijn bevat voor 25% neuburger die op de schillen is vergist, wat zelden wordt gedaan bij witte wijn. “Men deed dat hier vroeger vaak om het sap los te weken”, vertelt Markus Altenburger. “Neuburger heeft een taaie schil. Het sap komt moeilijk vrij.”

De vergisting op de schillen (op houten vaten) duurt negen maanden in plaats van twee weken, waardoor de wijn oxidatieve smaaktonen krijgt. Die passen mooi bij de nootachtige smaak die neuburger van nature al heeft. De fenolen, waaronder tannine, geven de wijn bovendien extra structuur en levensduur. Een even bijzondere als mooie wijn.

Wijnmakerij Ebner-Ebenauer
 

Detect language » Dutch
 

Detect language » Dutch
 

Detect language » Dutch
 

Detect language » Dutch
 

Detect language » Dutch
 

Detect language » Dutch
 

Detect language » Dutch

Detect language » Dutch


Detect language » Dutch
Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes