Julia Veld wint derde prijs internationale cocktailcompetitie

(Ingezonden persbericht)

Julia Veld, leerling van het Mondriaan College in Den Haag vertegenwoordigde Nederland en won met haar cocktail “Conquérant de Normandie”, Normandische veroveraar, de derde plaats in de categorie “Leerlingen” bij de 15e editie van de Trophées Internationales des Calvados Nouvelle Vogue 2011.

 

Deze internationale cocktailcompetitie met Calvados vond plaats in de Normandische badplaats Deauville op maandag 4 april jl. Meer dan 100 professionele en leerlingbartenders uit meer dan 12 landen hebben meegedaan aan de Trophées Internationales des Calvados Nouvelle Vogue.

Ieder jaar stelt de Interprofession des Appellations Cidricoles (IDAC) een thema vast om de bartenders te inspireren bij de creatie van hun cocktails.  Terwijl de kandidaten vorig jaar werden uitgenodigd om een “impressionistische cocktail” te maken, werd hen dit jaar gevraagd om hun innerlijke viking tevoorschijn te laten komen, om de 1100e verjaardag van Normandie te vieren. Aan de short-en long drinks was te zien dat dit een populair thema was en een goede bron van inspiratie.

Julia Veld legde uit dat de garnering van ananasbladeren symbool stond voor de hoornen van de helm van de Vikingen. De Nederlandse gebruikte voor haar cocktail 25 ml appelsap, 5 ml kiwi siroop, 10 ml Sour Apple, 20 ml kiwi likeur, en 20 ml Calvados.

Voor Julia was dit een weekend om nooit te vergeten, “een sprookje”, aldus de gelukkige winnares.

De overige presentaties getuigden van een gedegen voorbereiding en van diepgaand onderzoek naar de Scandinavische cultuur en de Normandische geschiedenis. Zo werd deelnemers de kans geboden kennis over de Noorse mythologie op te doen en zo enkele hoogtepunten van het Normandische cultureel erfgoed te delen met de kandidaten. De naam van de inzending van een Italiaanse kandidaat was bijvoorbeeld: “Over eer moet niet lichtvoetig gedacht worden”, een referentie naar de valse minachting van Harold voor de laatste wensen van Edward the Confessor.

Dit jaar konden naast de professionele en de leerlingbartenders nu ook de aanwezige journalisten meedoen aan deze competitie, een Belgische culinaire journaliste ging met de eerste prijs naar huis.  Finland heeft gewonnen in de categorie “professionele bartenders” en Polen in de categorie “Leerlingen”. Als verrassing deden aan het einde van de dag 9 Calvados producenten mee, die getraind waren door professionele bartenders. Didier Bédu, algemeen directeur van Château du Breuil ging er met de eerste plaats vandoor.

Bédu benadrukte de positieve impact van dit evenement tijdens de openingsceremonie: “in tijden van economische crisis, is de verkoop van Calvados in 2010 gestegen met 9%, en de exportcijfers met 11%”. Hij feliciteerde de aanwezige bartenders met hun bijdrage aan dit succes.

Tijdens deze 15e editie werd eens te meer duidelijk dat Calvados niet alleen puur kan worden gedronken, maar ook prima in verschillende soorten cocktails. Het idee achter de wedstrijd is om de (leerling) bartenders de mogelijkheid te bieden cocktails te maken met Calvados als hoofdingrediënt en de aandacht voor dit gedistilleerd bij de consument te vergroten.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes