Oogstjaar 2011 in de Alsace

(Ingezonden bericht)

Het oogstjaar 2011, vroeg rijp en genereus, stemt de producenten tot grote tevredenheid. De eerste resultaten wijzen in de richting van fruitige, uitgebalanceerde wijnen!

In de loop van het jaar zijn de wijngaarden onophoudelijk heen en weer geslingerd tussen extremen: een strenge winter, zachte temperaturen en zelfs warmte in het voorjaar, droogte gevolgd door zware neerslag gedurende de zomer. Aan het begin van de vegetatiecyclus werd de winterslaap van de wijnstokken in december gekenmerkt door zeer lage temperaturen (-20 °C op 26 december!) en door zware sneeuwval. De rest van de winter is het veel zachter en zonniger geweest dan gewoonlijk, met weinig regen.

Dit neerslagpatroon hield aan tot in juni en zorgde in bepaalde sectoren voor een heel groot watertekort ten opzichte van een klassiek jaar. Begin april braken de knoppen veertien dagen eerder uit dan normaal. Het droge, zonnige en heel warme weer heeft de zaken versneld, want de bloei is al eind mei gekomen, twee tot drie weken eerder dan in een gemiddeld jaar. De uitstekende weersomstandigheden tijdens de bloei hebben gezorgd voor een mooie fruitzetting door alle ziekterisico´s te neutraliseren.

De zomermaanden zijn vochtiger en koeler geweest, totdat half augustus het schitterende weer terugkwam. Hierdoor werd een groot deel van het watertekort gecompenseerd en werd de voorsprong van de vegetatie een beetje afgeremd.

Het Comité Régional d’Experts des Vins d’Alsace (CRINAO) heeft uiteindelijk de volgende begindata kunnen vaststellen:

Voor de AOC Crémant d’Alsace, donderdag 25 augustus.

Voor de AOC Alsace, woensdag 7 september voor de druivenrassen auxerrois, pinot blanc, pinot gris en pinot noir, en maandag 12 september voor de overige druivenrassen.

Voor de AOC Alsace Grand Cru, woensdag 7 september voor alle lieux-dits (behalve plaatselijke uitzonderingen) en pinot gris en maandag 12 september voor de overige druivenrassen.

Voor de vermeldingen Vendanges Tardives, Sélections de Grains Nobles en pinot gris woensdag 21 september en voor de drie andere edele druivenrassen maandag 26 september.

De oogst vond plaats onder de beste omstandigheden. Sporadische haarden van rotting werden door een drogende wind tenietgedaan, zodat een goede concentratie kon plaatsvinden. Afgezien van de gewoonlijk vroegrijpe sectoren die een snelle pluk vereisen, hebben producenten net als in 2007 afgewacht om een optimale mate van rijpheid en gezondheid te bewerkstelligen.Vanaf half september heeft de Alsace bovendien kunnen profiteren van een echte Indian summer!

Hoewel de vinificatie geen bijzondere problemen stelde, moest men hier en daar selectief te werk gaan bij de pluk en vooral koelapparatuur in de kelder gebruiken. Vanwege de door de druiven opgeslagen warmte ging de vergisting snel van start. Beheersing ervan was dus noodzakelijk om het voor dit jaar typerende aromatische potentieel te bewaren. De eerste resultaten in de kelder zijn veelbelovend: wijnen met fruit en structuur.

Crémant d’Alsace en Sylvaner delen allebei in het grote succes van deze oogst. Voor pinot blanc, auxerrois en pinot gris is de keuze van de plukdatum van kapitaal belang geweest voor het bewaren van hun gezonde staat, omdat deze rassen te lijden hebben gehad van de vochtige condities in de zomer. Pinot Gris is niettemin goed gestructureerd en fruitig. Pinot Noir laat een bijzonder mooie kleur en stevige tannine zien. Riesling is de grote winnaar van het jaar met een rijkdom aan aroma’s en rijpe zuren. Muscat is knisperend fruitig. Bij Gewurztraminer kwam het aan op een perfecte beheersing van de vergisting om te hoge alcoholpercentages te vermijden en de aromatische complexiteit te behouden.

Gelet op de voor de ontwikkeling van botrytis minder gunstige weersomstandigheden in het naseizoen, is de productie van Vendanges Tardives groter uitgevallen dan die van Sélections de Grains Nobles.

Het geschatte oogstvolume van 2011 voor alle AOC’s samen bedraagt om en nabij 1.150.000 hectoliter, flink wat meer in vergelijking met de heel klein uitgevallen opbrengst die in 2010 genoteerd werd.

Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace

Colmar – november 2011

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes