Alsace oogstjaar 2010: een jaar vol frisheid en fruit!

(Ingezonden persbericht)

2010 is een oogstjaar dat zijn weerga niet kent! Ondanks de moeilijke weersomstandigheden tijdens de vegetatieperiode zijn de producenten tevreden over de kwaliteit van de wijnen.

De eerste resultaten vertonen in alle gevallen een opvallende frisheid en een mooie typiciteit. De opbrengsten waren echter wel een stuk lager dan normaal.

Groeiseizoen

Vanaf 20 december 2009 zijn in de omgeving van Colmar extreem lage temperaturen gemeten tot wel 20 graden onder nul! Jonge percelen, vooral met Gewurztraminer, zijn zwaar getroffen door het bevriezen van knoppen. Dit heeft logischerwijs gevolgen gehad voor het uitbotten, dat een vertraging van drie weken opliep.

De koele en regenachtige periode duurde nog voort tot in mei. Pas tegen het einde van deze maand hebben hogere temperaturen ervoor gezorgd dat een deel van de achterstand kon worden ingelopen.

De bloei zette rond 20 juni in en nam erg veel tijd in beslag vanwege het ongelijkmatige uitbotten als gevolg van de vorst. De bestuiving raakte door de relatief lage temperaturen aan het begin ervan verstoord en bracht zodoende coulure (bloesemval) en millerandage (ongelijkmatige trosvorming) met zich mee.

Vervolgens zorgden de zeer hoge temperaturen begin juli voor een versnelling van de rijping en voor een begrenzing van gezondheidsrisico’s in de wijngaard. Bij het naderen van de oogst bevestigden de verschillende controles van de rijpheid een goede stijging van de hoeveelheid suiker in de druiven bij een hoge zuurgraad.

Als gevolg van het chaotische weer varieerde de rijpheid echter sterk van perceel tot perceel. Controle over de groeikracht van de stokken maakte het mogelijk om aanvallen van botrytis in bedwang te houden.

Oogst

Het Comité Régional d’Experts des Vins d’Alsace (CRINAO) heeft daarom voor het begin van de pluk 2010 de volgende data vastgesteld:

* Voor de AOC Crémant d’Alsace op maandag 13 september.

* Voor de AOC Alsace en voor de AOC Alsace Grand Cru op maandag 27 september voor alle wijngaarden met uitzondering van Kaefferkopf, Pfingsberg (beide een week later), Altenberg de Bergheim en Kanzlerberg (beide twee weken later).

* Voor Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles op dinsdag 12 oktober.

Tijdens de pluk keerde na 15 september het optimisme terug door toedoen van  zonnig en droog weer. Eindelijk!

De zuurgraad ontwikkelde zich gunstig. Ook kwamen de suikerwaarden hoog te liggen omdat de stokken maar weinig belast werden. De wijnen van het oogstjaar 2010 zullen daarom een fris en intens fruitig karakter hebben, wat een goed voorteken is voor de opvoeding van bewaarwijnen. In het hele gebied en bij sommige druivenrassen in het bijzonder zijn de opbrengsten erg laag uitgevallen..

Kwaliteit

Ook al is het moeilijk om bij dit jaar te generaliseren, hierbij toch wat eerste indrukken uit de kelder.

De Crémants zijn heel levendig. Muscat en Pinot Blanc zijn bijzonder fruitig en knisperend fris. Pinot Noir beschikt over veel fruit en vooral veel kleur als gevolg van een zeer goede extractie. Bij de Gewurztraminer waren de opbrengsten dit jaar uitzonderlijk laag, maar de wijnen hebben wel fantastisch fruit en een grote rijkdom, die uitgebalanceerd is door de voor het jaar karakteristieke frisheid. Pinot Gris wist te ontsnappen aan gezondheidsrisico´s en is vaak uitgesproken fruitig.

De met het weer verbonden problemen hebben eveneens invloed gehad op de opbrengsten bij Riesling. Die zijn eerder aan de lage kant en wisselend per sector. De Rieslings vertonen de nodige citrusaroma’s en worden al evenzeer gekenmerkt door frisheid.

Gelet op de voor de ontwikkeling van edele rotting niet zo gunstige weersomstandigheden in het naseizoen en gelet op de over het algemeen lage opbrengsten, blijft ook de hoeveelheid Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles dit jaar beperkt.

Het volume van de oogst 2010 voor alle AOC’s samen zal minder dan een miljoen hectoliter bedragen, zo’n 20 procent lager dan in de vorige jaren.

Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace
Colmar – november 2010

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes