Graham’s Port – Oogst 2011

(Ingezonden persbericht)

De resultaten van de oogst van 2011 in de Dourovallei zijn veelbelovend.

Dit wordt volmondig bevestigd door Henry Shotton, wijnmaker op Quinta dos Malvedos, het kloppende hart van Graham’s Port: ‘2011 is één van de beste oogsten die ik heb meegemaakt.’ Gedurende de gehele oogstperiode stond de zon hoog aan een strakblauwe hemel, alleen op 28 september viel er wat motregen.

Het was een uitzonderlijk oogstjaar in de Dourovallei. Het groeiseizoen begon uitdagend. Tot eind augustus viel er bijna 40% minder neerslag dan gemiddeld. Dit werd echter gecompenseerd doordat er diep in de wijngaardbodems voldoende vocht aanwezig was als gevolg van meer dan gemiddelde neerslag in de laatste maanden van 2010. Hierdoor werd tijdens de ongewoon warme maanden april en mei het uitbotten en vruchtvorming gestimuleerd.

Juni kenmerkte zich door enkele zware hagelbuien, gevolgd door een periode van intense hitte waarbij de temperaturen in de Dourovallei boven de 40°C kwamen. Deze omstandigheden hebben alleen consequenties voor het volume, niet voor de kwaliteit van de druiven.

Gelukkig was juli niet al te heet met temperaturen rond de 24°C, maar er viel geen regen. Dit weertype hield aan tot in augustus. Er werd volop gespeculeerd over een zeer vroege start van de oogst. Echter, niet alleen de suikerwaarden in de druiven zijn van belang, ook de fenolische rijpheid.

Het begon erop te lijken dat, net als enkele voorgaande jaren, de droogte de rijping zou belemmeren. Een wijnstok kan geen suikers en tannines ontwikkelen als er een drastisch tekort aan water is.

En toen brak op zondagavond 21 augustus de hemel open. Het hele weekend hingen er al donkere, stormachtige wolken waar nu dan eindelijk de zeer welkome regen uit viel. Idealer kon niet!

Plannen voor een vroege oogst werden aangepast en op 1 en 2 september viel er nog eens 18 mm regen. De voorspellingen waren gunstig en het begin van de oogst op Quinta dos Malvedos werd iets opgeschoven naar 15 september, zodat de wijnstokken optimaal van de gevallen regen konden profiteren.

Het pakte goed uit want het weer tijdens de oogst is zelden zo goed geweest met heldere warme dagen en koele nachten. De druiven waren in uitstekende conditie en het was onmiddellijk duidelijk dat er mooie wijnen van gemaakt zouden worden.

Op 4 oktober om 18 uur kwamen de laatste druiven aan bij de winery op Quinta dos Malvedos. In totaal werden er in 20 dagen tijd 117 tractorladingen druiven geplukt. Reden genoeg voor Paul en Charles Symington om het hele team uit te nodigen voor een feestelijke afsluiting.

Het was een goed en wellicht zelfs een geweldig jaar voor Graham’s Port; de tijd zal het leren.

Graham’s wijnen worden via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en de wijnspeciaalzaak, waaronder de ruim 100 leden die aangesloten zijn bij de Wijnkring, www.wijnkring.nl.

www.grahams-port.com           http://malvedos.wordpress.com

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes