Fraai spul uit de Alentejo

Paulo Laureano

Antão vaz is zo’n druif waarvan je nog nooit hebt gehoord. Een druif met een reputatie van niets. Maar lékker dat die dan blijkt te kunnen zijn. Paulo Laureano, die volgens de kenners behoort tot de beste wijnmakers van Portugal, maakt er in ieder geval prachtwijnen van.

Dit soort onbekende druivenrassen zijn de kracht van Portugal. Ze voegen iets toe aan het wijnaanbod. Alicante bouschet – hoe Frans die van oorsprong ook mag zijn – is nog zo’n druivenras waarvan ik vandaag intens genoten heb.

Paulo Laureano Classico Branco is een blend van antão vaz en roupeiro. Antão vaz heeft het aroma van tropisch fruit zoals mango en iets van sinaasappelschil, zegt wijnmaker Paulo Laureano, terwijl roupeira daar citrus aan toevoegt. Het is een fruitige en kruidige wijn met tropisch fruit, limoenachtige bitters en lekkere droge, minerale tonen. Fijne wijn voor dit geld.

Maar antão vaz laat pas echt zien wat hij kan in de Paulo Laureano Reserve Branco. Hoe lekker is dát. Honderd procent antão vaz, op eikenhout gefermenteerd en vervolgens zes maanden op eikenhout gerijpt. “Dat gebeurt in een extra koude kelder”, zegt Laureano. “Om niet te veel houtaroma’s in de wijn te krijgen.”

De Reserve Branco is zo’n zeldzame wijn waaraan alles klopt. Als de balans perfect is, dan kun je niet vallen. Laureano zegt: “Je hebt wijnen voor elke dag en je hebt wijnen voor een date.”

Paulo Laureano is tevens wijnmaker van het gerenommeerde wijnhuis Herdade do Mouchão (www.mouchao.pt). De Ponte das Canas van Mouchão  is een mooie wijn van alicante bouschet, syrah, touriga franca en een beetje touriga nacional. Floraal, zacht, stevig maar elegant en evenwichtig.

De onbetwiste topper is de Mouchão 2003. Wat is dat fantastisch mooi. Gemaakt van voornamelijk alicante bouschet, aangevuld met trincadeira.

Veel florale aroma’s en tuinkruiden zoals rozemarijn. Zachte tannine, romig, mooie zachte zuren, elegant, volmaakt in balans. Een wijn die neigt naar de perfectie waar elke wijnliefhebber naar zoekt.

Antão vaz, alicante bouschet. Onbeduidende druiven?

Laureano heeft nog zo’n druif staan: tinta grossa. Om precies te zijn 2,5 hectare. Volgens de meester zelf is dat de helft van het totale areaal aan tinta grossa in de wereld. Maar hij doet ze niet weg, want tinta grossa is gemaakt voor het warme klimaat van Alentejo, zegt hij. Vooral de oude wijnplanten (en dat geldt ook voor antão vaz en alicante bouschet) geven mooie resultaten.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes