Four Roses Small Batch en Single Barrel

Vele jaren nam bourbon een bescheiden en stabiele positie in binnen de categorie whisky. De laatste jaren loopt de Amerikaanse drank in op de whisky-reus Schotland.  Master distiller van Four Roses Jim Rutledge bracht voor het eerst een bezoek aan Nederland.

Schotse whisky groeit vooral nog op Aziatische markt. In Europa en Amerika lijkt het plafond in zicht te komen. De niet-Schotse whisky, bourbon voorop, zit op de westerse markt in de lift. Mede dankzij de nieuwe small batches en single barrels uit Kentucky neemt de interesse voor bourbon toe.

Het eerste teken van een revival van bourbon was de komst van Maker’s Mark op de Nederlandse markt in 2007. De eerste proevers merkten overeenkomsten op met Schotse malt whisky. Het is begrijpelijk dat Schotland als referentiekader wordt gezien, maar in wezen is dat net zoiets als gin met jenever of cognac met armagnac vergelijken. Bourbon is een aparte categorie, met andere grondstoffen en een andere productiewijze. Alleen al het ontbreken van turfaroma maakt de twee dranken onvergelijkbaar.

Dat bourbon zich beter wil profileren, mag blijken uit het eerste bezoek ooit aan Nederland van master distiller van Four Roses Jim Rutledge. Hij was aanwezig op het Whisky Festival Noord-Nederland in Groningen en maakte een kleine tour door ons land. Hij nam zelfs de moeite bij mij thuis op bezoek te komen, met in zijn koffer naast de bekende Yellow Label de relatief nieuwe Four Roses Small Batch en Four Roses Single Barrel.

De nieuwe premiumvarianten geven bourbon een duidelijker eigen gezicht. Dat is ook in de VS zelf actueel, vertelt Jim Rutledge. “Four Roses was als bourbon alleen nog in het buitenland op de markt. In de VS was Four Roses geen bourbon meer, het was een blend van verschillende Amerikaanse whiskey’s. Bourbon was uit de mode geraakt. Pas sinds 2001 zijn we weer echte bourbon gaan maken voor de Amerikaanse markt.”

Waarin onderscheidt Four Roses zich van andere bourbons? “De meeste bourbon heeft een kick en een bite”, zegt Rutledge. “Een krachtige aanzet en een pittige afdronk. Four Roses is soepeler en zachter.”

Dit komt onder andere door het gebruik van vijf verschillende gistculturen, zegt Rutledge: “Gist geeft aroma’s van bloemen en tuinkruiden aan de whiskey. De meeste bourbon wordt gemaakt van één basiswhiskey. Het smaakverschil wordt alleen bepaald door de houtopvoeding. Wij maken tien verschillende basiswhiskey’s met verschillende gisten en verschillende combinaties van maïs, rogge en gerst. Elke whiskey heeft een ander smaakprofiel. Later blenden we die.”

Dit betekent dat elke small batch en single barrel van Four Roses ook een echt andere samenstelling heeft. Voor de small batch selecteert Jim Rutledge iedere keer andere vaten uit vier van de tien basiswhiskey’s. De single barrel komt zoals de naam al zegt uit één vat. Elke nieuwe single barrel die (met vatnummer) op de markt komt is dus weer anders dan de vorige.

De small batch en single barrel hebben beide een verrassend verfijnd aroma van bloemen, fruit en kruiden. De single barrel is uiterst elegant en subtiel, met een zeer mild houtkarakter. Als malt whisky een rugby’er is, dan is deze bourbon een balletdanseres.

Ook qua prijs gaat de vergelijking met malt whisky trouwens mank. Aangezien de nieuwe premium bourbon zijn naam nog moet vestigen, zijn de prijzen net zo zacht als de whiskey zelf.

Four Roses wordt gedistribueerd door Pernod Ricard.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes