DOCG Prosecco en kiwi-sauvignon

kaart prosecco grootDe ‘echte’ prosecco uit de heuvels tussen de stadjes Conegliano en Valdobbiadene is gepromoveerd tot DOCG, de hoogste wijnclassificatie in Italië.
De prosecco uit de omgeving (tussen Friuli en Veneto), tot nu toe aangeduid als Prosecco Indicazione Geografica Tipica (IGT), is op zijn beurt opgewaardeerd tot DOC Prosecco.

Alleen deze twee wijnen mogen voortaan Prosecco op het etiket zetten. In wezen is prosecco niet langer de naam van een druif, maar de naam van een wijn.

Dit betekent onder meer dat producten als Rich Prosecco (bekend van de link met socialite Paris Hilton) een andere naam zullen moeten bedenken. Hetzelfde geldt voor prosecco uit de nieuwe wereld, zoals de Prosecco van het Australische bedrijf Brown Brothers.

Wijnbedrijven die tot nu toe buiten het productiegebied wijn maakten van de druif prosecco mogen de nieuwe naam voor de druif gebruiken: Glera. Deze naam komt van een de voorouders van de proseccodruif. Ik denk dat de verstoten proseccomakers iets anders zullen verzinnen, want Glera klinkt niet lekker. Het doet eerder denken aan een schoonmaakmiddel of een nieuw tropisch insect.

Voor de nieuwe DOCG en DOC zijn de eisen wel wat strenger geworden. Om de kwaliteit te verbeteren is onder meer de maximale opbrengst per hectare beperkt. Hopelijk drijft dit de kosten niet te veel op. Het was immers een van de charmes van prosecco dat de prijs vaak net zo zacht was als de wijn zelf.

Franse Kiwi Cuvée mag niet in Australië

Om bij het onderwerp naamsbescherming te blijven: een Sauvignon Blanc uit de Loire de naam Kiwi Cuvée geven, mag dat? De Australische rechter vindt van niet.

Producent Lacheteau, onderdeel van Les Grands Chais de France (GCF Group), onder meer bekend van JP Chenet en La Baume, verkoopt deze wijn in Europa (hij is ook in Nederland te koop), maar in Australië mag hij zijn wijn geen Kiwi Cuvée noemen.

De naam Kiwi roept uiteraard associaties op met Nieuw-Zeeland, dat van Sauvignon Blanc zijn handelsmerk heeft gemaakt. De New Zealand Winegrowers Association wist het tribunaal ervan te overtuigen dat de naam de misleidende suggestie wekt dat de wijn uit Nieuw-Zeeland komt.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes