Lekker bubbelen
Liquor & Wine, Mijn tips zaterdag, 11 september 2010Ja, die zagen we aankomen: Australische prosecco mag toch echt geen prosecco meer worden genoemd. Protest tegen dit Europese verbod mocht niet baten. In de EU mag wijn buiten het klassieke prosecco-wijngebied ten noorden van Venetië geen prosecco meer heten.
In Australië zelf mogen ze op de fles zetten wat ze willen, als de wijn naar Europa wordt geëxporteerd moet er een ander etiket op. Australië kiest ervoor om de wijn glera te noemen, de nieuwe naam voor de prosecco-druif.
De truc die de Italianen hebben bedacht om hun zin te krijgen, was immers dat prosecco voortaan de naam van de wijn is en niet langer de naam van de druif.
Ook andere wijnlanden in de nieuwe wereld – onder andere Vinicola Garibaldi in Brazilië maakt lekkere prosecco – zullen een andere naam moeten bedenken.
Prosecco, cava, cider, vinho verde met een prikkeltje – alles wat bubbelt doet het goed momenteel. Er zijn de laatste tijd op de proeftafels heel wat schuimende drankjes voorbijgekomen.
Poiré bijvoorbeeld, cider van peren, vond ik een aardige verrassing. Nu ‘industriële’ ciders zoals Jillz, Strongbow en Savanna zijn ingeburgerd, is de tijd rijp voor ambachtelijke ciders op de kaart. Als zo’n product past bij de sfeer en het overige aanbod, dan kun je daar in de horeca leuke dingen mee doen.
De kleine importeur van ambachtelijke cider en poiré Martijn de Wal (www.pommedor.nl) geeft er alvast culinaire suggesties bij. Bij de Poiré Fermier (4% alcohol): “Gaat heel fijn samen met bijvoorbeeld een gegrilde kabeljauw of een Normandische varkensbuik met groenten, appel en calvados.”
Cider en poiré zouden ook best goed kunnen smaken bij wildgerechten. In cider gestoofde konijn, fazant of parelhoen zijn immers ook geen onbekende recepten.
En hoe komt het toch dat Clairette de Die niet lijkt te profiteren van de bruisende bubbeltrend? Ik zou wel eens een groep prosecco-liefhebbers blind een serie prosecco en clairette willen voorzetten. Ik denk dat de meesten clairette lekkerder zullen vinden dan prosecco.
Een Clairette de Die van producent Jaillance die ik laatst proefde (een mix van muscat en clairette, 7% alcohol), was veel minder zoet dan ik van Clairette de Die gewend was en dat tilde de wijn in mijn beleving met kop en schouders boven de gemiddelde prosecco uit. Friszoet, aromatisch, fijne bubbels, mooie zuren, lekker fruitig en licht kruidig. Nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar Jaillance heeft die ambitie wel. We houden het in de gaten.
Ondertussen hebben Franse wetenschappers ‘ontdekt’ hoe je bubbelwijn moet inschenken. Het beste is om het glas schuin te houden, net zoals je bier tapt of ingeschenkt uit een flesje om de schuimkraag onder controle te houden. Aldus ingeschonken gaat er minder CO2 verloren en blijft de wijn langer bruisen in het glas. Hoe logisch dit ook klinkt, het onderzoek was interessant genoeg voor publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Oké, nog één bubbel dan: Agusti Torelló. Wat is die lekker! Dit wijnhuis maakt uitsluitend cava met jaartal, dus met druiven van één oogstjaar. De Cava Brut Grand Reserva (ik dronk 2005) is een van de lekkerste cava’s die ik de laatste tijd ben tegengekomen. Verkrijgbaar bij Pallas Wines.