Gaba do Xil, heerlijk Spaans

Twee zomerse wijntips. Enkele maanden geleden opende Bistrot Neuf in Amsterdam. Het restaurant is gevestigd naast Chabrol Wines van Rex Neve, een van de drie zakenpartners van de bistro. Rex liet me kennismaken met de wijnen van Telmo Rodriguez.

Rodriguez is een van de vernieuwers in de Spaanse wijnbouw. Hij heeft een eigen bodega in de Rioja-streek, maar zoekt ook naar interessante wijngaarden met autochtone druivenrassen die in de vergetelheid dreigen te raken of waar de lokale wijnboeren geen brood meer in zien.

Zo dragen wijnen uit diverse Spaanse wijnregio’s zijn signatuur. Vooral zijn wijnen uit Valdeorras (Galicië) zijn mooie, betaalbare, authentiek Spaanse wijnen.

Gaba do Xil Godello, van de steeds populairder wordende druif godello, is een verkwikkende, florale en kruidige wijn met structuur en lengte. Een van de lekkerste Godello’s die ik tot nu toe heb gedronken.

De rode Gaba do Xil Mencía, van de druif mencía (eveneens in opkomst) is een originele, niet te zware wijn (geen hout), met een geur van viooltjes en met levendig zuur dat hem geschikt maakt voor de zomerkaart. Beide erg lekker voor minder dan een tientje.

Voor de horeca verkrijgbaar bij Pallas Wines, voor consumenten onder andere bij Chabrol.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes