De smaak van geduld
Mijn tips woensdag, 15 september 2010Gekocht op de luchthaven van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. €29,60 kostte deze Rebula 2005 van Edi Simčič (spreek uit: siemtsjietsj).
De wijnregio heet Goriška Brda en ligt tegen het Italiaanse Friuli aan. Goriška Brda behoorde tot de Tweede Wereldoorlog bij Italië. In Friuli wordt ook veel Rebula gekweekt, alleen heet de druif daar Ribolla Gialla.
In de communistische periode ging het grootste deel van de oogst van Simčič naar de plaatselijke coöperatie. Het landgoed is 10 hectares groot. Sinds 1990 maken Edi en zijn zoon Aleks Simčič hier weer hun eigen wijn.
Aleks Simčič neemt tegenwoordig het wijn maken voor zijn rekening. Alle wijn, wit en rood, vergist op houten vaten, de meeste van Frans eikenhout. De een vindt Simčič de beste wijnmaker van Slovenië, een ander noemt de wijnen ‘moeilijk’ of ‘omstreden’.
Ik ben er dol op. Rebula is van zichzelf al niet zo’n fruitige druif, de oxidatieve stijl van wijn maken accentueert dat nog eens. Des te mooier is het resultaat. Soms (steeds vaker eigenlijk) raak je uitgekeken op die moderne, frisse, vloeibare fruitsalades waaruit met allerlei kunstgrepen, vooral met aroma-gisten uit de fabriek, het maximum aan fruitaroma’s wordt geperst. Om snel te worden verkocht en opgedronken, want binnen een jaar is alles vervlogen.
Ik vind het een zegen, dit soort hartige, door hout geparfumeerde, spannende wijnen met tertiaire aroma’s van een paar jaar rust. Rust, rust, rust. Ze krijgen een gouden glans van trots en de smaak van geduld. Althans in dit geval, met oude planten en lage opbrengsten, want Rebula kan ook een zwijgend slobberwijntje zijn.
In Slovenië zelf dronk ik in een restaurant een wijn met de naam Teodor Belo van Simčič, een wijn van Rebula, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Friuli Tokay (Tocai Friulano). Dat is ook zoiets: lekker blenden die druiven. Niet alle wijn hoeft een druivenraswijn te zijn.
De wijnen van Simčič passen wat mij betreft in het rijtje ‘eerder kruidig dan fruitig’, waarin ook plaats is voor Chenin Blanc uit de Loire, Godello uit Noord-Spanje, Furmint, Hárslevelü en Jufark uit Hongarije en Arneis uit Piemonte. Let maar op, de hartige druiven komen eraan.
Volgens mij is Simčič niet te koop in Nederland. Correct me if I’m wrong (en geef me dat adresje).