Belletjes barsten van het aroma

De koolzuurbelletjes in mousserende wijn spelen een grote rol in het ‘transport’ van aromastoffen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Reims, de hoofdstad van de Champagne, nemen de bubbels bij het opstijgen aromastoffen mee en geven die prijs als ze openbarsten.

De wetenschappers onderzochten de componenten die uit de belletjes vrijkomen. Volgens het onderzoek bevat de mousse tot dertig keer meer aromastoffen dan de wijn zelf. De bubbels dragen dus veel meer bij dan alleen een verfrissend mondgevoel.

Het verklaart de voorkeur van veel champagneliefhebbers voor een fijne mousse (kleine belletjes) die lang in de wijn blijft bruisen. Het verklaart ook dat mousserende wijn anders gaat smaken als de mousse een beetje raakt uitgeraasd.

Veel goede wijn ontwikkelt zich in het glas door de interactie met zuurstof. Bij mousserende wijn komt daar dus het effect bij van een afnemend koolzuurgasgehalte.

Pol Roger Pure

Toch kun je niet zeggen dat champagne smaak verliest na wat rust in het glas. Tijdens een proeverij met champagne van Pol Roger in Restaurant Parkheuvel werden de oude wijnen zoals de Winston Churchill 1996 of de Blanc de Blanc 1988 na verloop van tijd alleen maar interessanter.

Eenvoudige bubbelwijnen verliezen met het verdwijnen van de mousse hun charme, in de beste champagne is ook zonder mousse nog veel te ontdekken. Zo zit dat denk ik.

Overigens maakten we kennis met de Pol Roger Pure, nieuw sinds 2008. Een Brut Nature, droger kan een champagne niet zijn. Heerlijk bij oesters, zegt commercieel directeur Hubert de Billy. Ja, dat moet een perfecte combinatie zijn.

Importeur van Pol Roger is Verbunt Wijnkopers.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes