Bacardi en de strijd om de Mojito

(Dit artikel verscheen eerder in het Bierblad)

Je hebt rum en je hebt Bacardi. De merknaam Bacardi is zo sterk, dat veel mensen niet eens weten dat het rum is. Het grootste familiebedrijf in de spiritindustrie lijkt onverslaanbaar op de internationale rummarkt. Wat is het geheim van Bacardi?

Dat veel mensen niet weten dat Bacardi Superior rum is, heeft behalve de grote bekendheid van het merk Bacardi ook te maken met de kleurloosheid van de drank. Bij rum denk je aan een bruin drankje met een sterke, uitgesproken smaak. Meer iets voor liefhebbers van cognac en malt whisky. Als ‘white spirit’ wordt de witte rum van Bacardi voornamelijk gebruikt als mixdrank, net zoals wodka en gin.

“Toch heeft Bacardi nooit bewust een witte rum willen maken”, vertelt Yorick van Baarsel, Marketing Manager van Bacardi Nederland. “De filtering werd ingevoerd om de rum zuiverder en zachter van smaak te maken. Dat hij ook doorzichtig werd, was toeval, een bijkomstigheid.”

Witte rum uit het vat

Wat veel mensen dan ook niet weten, is dat Bacardi Superior wel degelijk op houten vaten heeft gerijpt. Lange tijd is Bacardi erg voorzichtig geweest met details over de productie van de rum. Bang als de familie was voor het prijsgeven van de bron van het succes. Promotieactiviteiten concentreerden zich altijd grotendeels op naamsbekendheid. Dit is aan het veranderen.

Yorick: “Enerzijds verwacht een deel van het publiek tegenwoordig meer informatie over de historie en de productie van dranken en andere producten, anderzijds is de familie Bacardi minder huiverig geworden voor imitatie. Het is toch niet na te maken. Vergelijk het met Coca Cola. Veel merken hebben hun eigen cola ontwikkeld, maar er is maar één Coca Cola. Zo zal ook niemand er ooit in slagen een rum te maken die net zo smaakt als Bacardi.”

Meer aandacht voor het productieproces kan het merk geen kwaad doen, want wie zich erin verdiept, ontdekt hoeveel energie de familie steekt in de constante kwaliteit van het product.

Yorick: “Los Maestros del Ron, ‘de meesters van de rum’, bewaken het smaakprofiel, of de rum nu wordt gemaakt in Mexico of op Puerto Rico. Er zijn talloze niet te kopiëren elementen, zoals de speciale gistsoort, de houtsoorten waarmee de houtskoolfilters worden gemaakt, de rijpingstijd van de diverse vaten en het mengen van enkelvoudig gedistilleerde ‘aguardiente’ met meervoudige gestookte ‘redestilado’. Je kunt alleen zo groot worden als Bacardi als je product ook echt iets te betekenen heeft.”

Terug naar Cuba?

De relatie van de familie Bacardi met Cuba is sinds de verbanning van het eiland tijdens de revolutie in 1960 onverminderd groot. “Als ze de kans krijgt, keert de familie terug naar Cuba, daarover is geen twijfel”, zegt Yorick. Gezien het naderende einde van het ‘tijdperk Castro’ zou dat in de nabije toekomst best kunnen gebeuren, want het is geen geheim dat de familie Bacardi geen vrienden zijn van Fidel Castro.

Zou de terugkeer van Bacardi naar Cuba ook niet een heel goede marketing move zijn? Yorick: “Dat zou zo kunnen zijn, maar daar is de familie absoluut niet mee bezig. Ze zullen terugkeren omdat ze Cuba als hun vaderland beschouwen.”

De uitvinding van lekkere rum

In 1862 kocht immigrant Don Facundo Bacardí Massó, telg van een familie Spaanse wijnboeren, een kleine distilleerderij in Santiago de Cuba. Wijn en brandy waren destijds de favoriete dranken van de Franse, Engelse en Spaanse kolonisten, aan rum waagde de elite zich niet. Rum was een goedkoop bijproduct bij de productie van rietsuiker dat alleen werd gedronken door de slaven op de plantages. Rum was hard en ruw, vol ongewenste bijsmaakjes. Facundo had zijn zinnen gezet op het maken van een rum die wél lekker was.

Hij is er tien jaar mee bezig geweest en vond het antwoord uiteindelijk in een speciale gistsoort (La Levadura), het ouderen (lees: verzachten) van de rum op houten vaten en de zuivering door houtskoolfilters, wat toentertijd een volstrekt nieuw procedé was. De milde en delicate rumstijl werd razend populair.

Bovendien besloot Bacardi op een gegeven moment in de distilleerderij ook ijs te maken, wat destijds op Cuba een zeldzame luxe was. Bacardi leverde aan de bars bij elke bestelling rum een blok ijs mee. Bacardi rum werd daarmee in één klap de meest verfrissende drank die op het eiland te krijgen was. Het stimuleerde de verkoop van koele mixdranken als Mojito, Daiquiri, Cuba Libre en Piña Colada, cocktails die nog steeds overal ter wereld gedronken worden.

De strijd om de Mojito

Eind zestiende eeuw werd rum op Cuba al gemengd met mint, limoen en suiker. Dit drankje was bedoeld als medicijn tegen koorts en werd Draque genoemd. In de tweede helft van de negentiende eeuw, rond de tijd dat Bacardi zijn witte rum introduceerde, werd de mix bekend onder de naam Mojito, wat zoiets betekent als ‘toverdrankje’.

De Mojito is tegenwoordig zo populair dat er een ware strijd onder de rummerken is losgebarsten over de oorsprong van deze cocktail. Met welke rum werd de eerste Mojito gemaakt? Bacardi is zelfs naar de Amerikaanse rechter gestapt om te bepleiten dat Bacardi de enige is die met recht en reden gebruik mag maken van de term ‘The Original Mojito’. Bacardi wist de rechter eind vorig jaar te overtuigen met documenten met Mojito-recepten uit 1930 en 1931. Omdat de meeste andere grote Cubaanse rummerken pas na die tijd op de markt kwamen, moet de eerste Mojito gemaakt zijn met Bacardi.

Dit betekent uiteraard niet dat Mojito niet met een andere rum kan worden gemaakt. Ook Bacardi zelf maakt promotie voor Mojito anders dan de enige echte ‘Mojito The Original’ met Bacardi Superior, zoals Mojito Razz (met Bacardi Razz dus) en Mojito met Bacardi Reserva. Kijk voor de perfecte Mojito volgens Bacardi op www.bacardimojito.com.

Bacardi worldwide

Bacardi Limited is het grootste familiebedrijf – dat wil zeggen niet-beursgenoteerd – in de drankenwereld. Rum is de belangrijkste bron van inkomsten. Jaarlijks wordt 180 miljoen liter Bacardi rum verkocht. Andere grote merken zijn Martini vermout, Eristoff wodka, Grey Goose wodka, Dewar’s whisky, Bombay Sapphire gin en Cazadores tequila. De laatste aanwinst is de Patrón Spirits Company, die onder meer Patrón tequilla maakt. Sinds 2001 vertonen de verkopen een constante stijgende lijn. In 2008 draaide Bacardi een omzet van ruim 5,5 miljard dollar (3,8 miljard euro). Bacardi heeft rumstokerijen in Mexico, Spanje, Venezuela, Brazilië en op de Bahama’s en Puerto Rico. Het hoofdkantoor staat op Bermuda. Wereldwijd vinden meer dan 6000 mensen werk bij het concern.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes