Wijnland Slovenië komt eraan!

(Ingezonden persbericht)

Het dorpje Svetinj

De kenners voorspellen het: Slovenië is een wijnland om de komende tijd goed in de gaten te houden. Steeds meer Sloveense wijnbouwbedrijven investeren in verbetering van de wijngaarden en de kwaliteit van de wijnen. Jonge, gepassioneerde wijnmakers doen ervaring op in de ‘nieuwe wereld’ en tillen de Sloveense wijnen naar een hoger niveau. Tel hierbij de gunstige natuurlijke omstandigheden voor wijnbouw op en Slovenië heeft alles in zich om een interessante speler te worden op de internationale wijnmarkt.

Wijnbouw in Slovenië

De Sloveense wijnbouw is verspreid over drie gebieden. In het zuidwesten, grenzend aan Italië, ligt de Primorska regio. Een gebied met een mediterraan klimaat waar de wijnproductie, in tegenstelling tot de rest van Slovenië, overwegend rood is. In het zuidoosten ligt Posavje, een heuvelachtige streek met veel bodemverschillen en microklimaten waar onder meer ijswijn wordt gemaakt. De Podravje regio tenslotte in het noordoosten grenst aan het Oostenrijkse Steiermark, Hongarije en Kroatie. Uit dit gebied komen de beste witte wijnen van Slovenië. Hier, in de heuvels van Jeruzalem-Ormož, liggen de wijngaarden van Puklavec & Friends, het meest invloedrijke wijnbedrijf in deze regio.

Puklavec & Friends

Wijnmaker Mitja (links) in de wijnkelder in Ormož

Puklavec & Friends bezit zo’n 60% van het in totaal 2.000 hectare tellende wijngaardoppervlak in de Podravje regio en heeft hiermee een leidende positie in dit gebied. In 2009 kwam het bedrijf weer terug in familiehanden en heeft in korte tijd een flinke kwaliteitsslag gemaakt. Strengere kwaliteitseisen aan de druiven en wijngaarden, forse investeringen in het productieproces en de komst van een jonge getalenteerde wijnmaker hebben ertoe bijgedragen dat de wijnen in één jaargang direct flink verbeterd zijn. Wijnen die prima kunnen concurreren met wijnen uit andere Europese landen en van Puklavec & Friends een serieuze speler kunnen maken.

Het bedrijf biedt een breed assortiment bestaande uit voornamelijk witte kwaliteitswijnen met een top premium segment en een speciale range voor de horeca. Dertien druivenrassen, waaronder sauvignon blanc, pinot grigio, welschriesling, de lokale šipon (furmint), traminer, chardonnay en pinot blanc, worden gebruikt om achtentwintig verschillende soorten stille en mousserende wijnen te maken.

Lovende woorden

Wijnkenner en -journalist Ronald de Groot was onlangs op bezoek bij Puklavec & Friends in Slovenië en proefde de nieuwe oogst. “Moderne, aromatische wijnen met een droog karakter en levendige zuren. De stijl van wijnmaker Mitja past perfect bij het koele klimaat van de streek en de aangeplante druiven”, aldus de journalist. Mitja Herga is afkomstig uit de streek zelf en deed veel ervaring op in onder andere Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, waar hij werkte bij Vergelegen en Lourensford.

Nederlandse vakhandel en pers maakten tijdens de Wine Professional begin januari 2010 voor het eerst kennis met de wijnen van Puklavec & Friends. Met uitspraken als “mooie, frisse wijnen uit Oost-Europa, zeer verrassend” en “loepzuivere wijnen” ontving het publiek deze nieuwkomer uit Slovenië. Veelbelovende uitspraken voor dit wijnhuis, waar we nog veel van zullen horen.

www.puklavecandfriends.nl

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes