Nieuw in de supermarkt: wijn zonder toegevoegd sulfiet

(Ingezonden persbericht)

Recentelijk heeft PLUS Retail een wijn in het assortiment opgenomen, waaraan geen sulfiet is toegevoegd.

Inspelend op de vraag naar wijnen zonder sulfiet, heeft PLUS haar wijnassortiment recent uitgebreid met een wijn zonder toegevoegd sulfiet: een Zuid-Afrikaanse Shiraz met de naam “Running Duck”. De wijn is bovendien biologisch en draagt het Fairtrade label.

Wijn zonder sulfiet bestaat in principe niet, want bij gisting van druiven wordt van nature een beetje sulfiet aangemaakt. Bijna altijd wordt extra sulfiet toegevoegd door de wijnmaker, omdat sulfiet de wijn beschermt tegen oxidatie en de groei van ongewenste bacteriën en schimmels voorkomt en dus de wijn schoon en gezond houdt. Het toevoegen van sulfiet is overigens door de EU aan strenge regels gebonden.

Stellar Organics maakt wijn zonder toevoeging van sulfiet Stellar Organics is een samenwerkingverband van vijf biologische wijnbouwbedrijven ten noorden van Kaapstad. De wijnen worden niet alleen volgens de biologische wijnbouwprincipes gemaakt, maar hebben bovendien het Fairtrade label.

Door buitengewoon hygiënisch te werken en het contact tussen de wijn en de zuurstof tijdens alle fasen van de wijnbereiding tot een minimum te beperken, is Stellar Organics in staat kwalitatief goede, gezonde en schone wijnen te maken zonder sulfiet toe te voegen. Het bedrijf heeft hiervoor het wijnbereidingsproces op de volgende wijze aangepast:

* Gebruik van gezonde, optimaal rijpe druiven die handmatig streng worden geselecteerd.

* Extreme mate van hygiëne in wijnkelder en bottelruimte.

* Gebruik van roestvrijstalen gistingstanks voor optimale sturing en controle van de gistingstemperatuur.

* Steriel filtering van de wijn vóór botteling.

* Voor botteling worden de lege flessen vacuüm gezogen en gevuld met stikstof, om het laatste beetje zuurstof uit de fles te trekken, waardoor ook in deze laatste fase oxidatie wordt voorkomen.

Eenden in de wijngaard
Voor het gezond houden van de wijngaard, gebruikt Stellar Organics planten en dieren. Zo eten eenden de slakjes in de wijngaarden en voorkomen hiermee dat de druivenbladeren worden opgegeten. De naam van de wijn en de afbeelding op het etiket verwijzen naar deze eenden.

De Running Duck Shiraz No Sulphur Addedis is verkrijgbaar bij PLUS supermarkten voor € 5,49.

Over PLUS Retail
PLUS Retail is met 274 supermarkten een belangrijke speler op de Nederlandse levensmiddelenmarkt. Bij PLUS staan de merkwaarden Aandacht, Kwaliteit, Lokaal en Verantwoord centraal. PLUS is zes maal uitgeroepen tot de beste wijnsupermarkt van Nederland. De eerste PLUS supermarkt werd in 2001 geopend in Boxtel; dezelfde supermarkt waar PLUS in 2010 de nieuwe formule ‘PLUS nieuwe generatie’ heeft geïntroduceerd. De PLUS Retail organisatie bestaat uit het servicekantoor in De Bilt, drie regionale distributiecentra in Haaksbergen, Ittervoort en Hendrik-Ido-Ambacht en een landelijk distributiecentrum in Middenbeemster. Er werken ruim 1200 medewerkers. PLUS Retail ondersteunt de aangesloten ondernemers maximaal bij de exploitatie van hun bedrijf. De consumentenomzet bedroeg in 2009 ruim 1,9 miljard euro. Meer informatie: www.plus.nl.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes