Wodka blijft vernieuwen en verrassen

jelzinWodka is een publieksfavoriet en zal dat de komende jaren blijven. Cafés, clubs, discotheken of poppodia; in de natte horeca zijn – naast (tap)bier – mixdranken met wodka de meest bestelde drankjes.

De grootste groei is achter de rug, maar er duiken nog steeds nieuwe merken en variaties op.

Alleen witte rum kan zich meten met de populariteit van wodka. Beide dranken zijn kleurloos, neutraal van smaak, en dus ideaal om te mixen.

Wodka is duidelijk koploper. Wereldwijd wordt elk jaar 4,5 miljard liter wodka gedronken. Dat is een vijfde van de totale consumptie van gedistilleerde dranken. En de groei is nog niet ten einde, al gaat het niet meer zo hard als een paar jaar geleden. Er komen nog steeds nieuwe merken en varianten op de markt.

Waar wodka van gemaakt wordt

De drank mag immers overal gemaakt worden, van alle mogelijke grondstoffen. Graan, aardappelen, suikerbieten, druiven. En dat gebeurt dan ook. Van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland, van Nederland tot Japan.

Slijterij-wijnhandel Le Cellier in Amsterdam heeft zo’n 150 soorten wodka in huis. “En ik heb lang niet alles”, vertelt eigenaar Theo Fransen. “Er is enorm veel wodka en er is veel wodka die ik onder de maat vind.”

De Amsterdamse slijter heeft het een en ander voorbij zien komen. Blavod Vodka bijvoorbeeld, pikzwarte wodka uit Londen, gekleurd met een Aziatisch kruid dat ook als kleurstof in verf wordt gebruikt. En wat te denken van een wodka met een agave-rups in de fles? De larve van een Mexicaanse vlinder die ook in sommige mescal zit. Er staan ook merken bij Le Cellier op het schap die allang niet meer bestaan. Leuk voor verzamelaars.

 

Hoe mooier de fles, hoe hoger de prijs. Sommige wodka kost meer dan 70 euro de fles. Verkoopt Le Cellier veel onbekende wodkamerken aan horecaklanten? “Niet in grote hoeveelheden”, zegt Theo Fransen. ”Maar er zijn veel cafés die bijzondere wodka’s in huis halen. Soms voor één bepaalde klant, die dan min of meer zijn eigen fles wodka in zijn stamcafé heeft klaarstaan.”

Oost, west en flavoured

Er zijn drie verschillende soorten wodka te onderscheiden. Je hebt de Oost-Europese wodka (Polen, Rusland, de Baltische staten), westerse wodka (Europa, de Verenigde Staten) en gearomatiseerde wodka.

Oost-Europese wodka heeft doorgaans meer smaakkenmerken van de gebruikte grondstof, terwijl westerse wodka primair streeft naar een zo neutrale en zuiver mogelijke spirit.

Het verschil tussen oost en west is echter aan het vervagen. Steeds meer neutrale wodka’s komen uit Oost-Europa, terwijl veel premium merken uit het Westen juist een meer uitgesproken smaak aan de wodka geven.

Sommige gearomatiseerde wodka, of flavoured wodka, zijn eeuwenoud, zoals Zubrowka met het sprietje bisongras uit Polen, de nieuwe hebben de smaak van vanille, rode peper, peer, citroen of mango.

Premium wodka

In alle drie de categorieën zit de groei voornamelijk in het premium segment. De doorsnee-wodka zit aan zijn plafond, de groei zit in exclusieve merken.

Er verschijnen nieuwe merken op de markt uit landen waar de wodka zijn oorsprong heeft, zoals Polen, Estonia, Rusland en de Oekraïne. Vaak zijn dat moderne tarwewodka’s, maar ook smaakvolle wodka gemaakt van rogge of aardappels heeft zijn aantrekkingskracht op een deel van de wodkaliefhebbers.

De producenten van wodka in westerse stijl zitten ook niet stil. Het succes van premium merken als Grey Goose (Frankrijk), Belvedere (Polen), Ketel One (Nederland) en Absolut (Zweden) krijgt steeds meer navolging.

Wat dat betreft wordt het wel een beetje dringen op de niche-markt. Kenners voorspellen een ‘survival of the fittest’. Alleen de sterkste zullen overleven.

Premium merken maken dan ook veel werk van een exclusieve uitstraling, terwijl ze veel zorg besteden aan de selectie van de ingrediënten, de distillatiemethode en de filtertechnieken.

Varianten als ‘single malt vodka’, ‘vintage vodka’ (wodka met jaartal), ‘single estate vodka’ en ‘organic vodka’ van biologisch graan passen in deze trend. Je ziet ook een toenemend onderscheid tussen premium, super-premium en ultra-premium. Duur, duurder, duurst…

Nieuwe wodkasmaken

Ook gearomatiseerde wodka blijft het goed doen. De keus aan flavours neemt alleen maar toe. Producenten blijven experimenteren met nieuwe smaken. Met name het gebruik van vruchten die veel antioxidanten bevatten is een trend: granaatappel, cranberry, pruimen, frambozen en ‘superbessen’ als goji, açai en yangmei. Er zijn wodka’s gelanceerd met vlierbesbloesem (elderflower), dragon en saffraan.

Het Amerikaanse merk Lotus timmert met veel marketing aan de weg met een met vitamine B en C verrijkte wodka. Een Zweedse producent heeft een vodka met ginseng uitgebracht en er is inmiddels ‘energy wodka’ met caffeïne, taurine en guarana. Sinds kort is er zelfs Sparkling Vodka, gemaakt door de Nederlandse distilleerderij Wanders, verkrijgbaar in kleine flesjes (200 ml), ook in de smaken lemon en cherry.

Wodka blijft vernieuwen en verrassen.

Wodka in cijfers

Internationaal gezien is wodka met voorsprong de leading spirit. In 2005 werd 4,5 miljard liter wodka geconsumeerd, bijna vijf keer meer dan rum en brandy (cognac en armagnac niet meegeteld), die beide met ongeveer 1 miljard liter in de boeken staan. Op de vierde plaats staat Schotse whisky met 0,7 miljard liter.

Wodka blijft groeien, al gaat het minder hard dan enkele jaren geleden. Het heldere vocht steeg tussen 2001 en 2005 in volume met 18%, terwijl de wereldwijde groei tussen 2005 en 2010 naar verwachting tot 4,5% beperkt zal blijven. Rum loopt iets op wodka in, want deze tropische drank zou volgens de prognose in 2010 zijn gestegen met 14%.
(Bron: International Wine and Spirit Record)

Consumententrend: vaker puur

Met de komst van de premium en super-premium merken tekent zich ook een nieuwe consumententrend af. Al zal de meerderheid wodka blijven mixen met frisdranken of sappen, een groeiende minderheid drinkt de betere wodka puur of on the rocks om meer van de smaak van de drank zelf te genieten. Voor flavoured wodka geldt een iets andere trend. Ooit begonnen als ‘shooter’, wordt gearomatiseerde wodka tegenwoordig eerder in een mixdrank gebruikt en tevens vaker dan voorheen puur of met ijs om van te nippen.
(Bron: Drinks International)

Watertje uit het Oosten

Wodka, ‘watertje’ in de Slavische talen, is waarschijnlijk de oudste spirit ter wereld. Rusland en Polen claimen beide de eerste te zijn. Er werd al sterke drank gemaakt in Rusland en Polen in de achtste en negende eeuw, maar het is de vraag of we dat al wodka mogen noemen. Het eerste schriftelijke bewijs van ‘echte’ wodka komt uit Polen in 1405. De distillatietechniek was primitief en de drank werd gemengd met fruit en kruiden om de harde smaak te verdoezelen. Het zuiveren van wodka door het te filteren over actieve koolstof, een speciaal soort houtskool, raakte pas in zwang in de negentiende eeuw.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes