Wijnland Brazilië wordt volwassen

Te warm en te vochtig, schreven de wijnboeken enkele jaren geleden nog over Brazilië als wijnland. Die alinea kan worden herschreven, want ook de Braziliaanse wijnbouw is volwassen geworden.

Al is 90% van de Braziliaanse wijngaarden bestemd voor tafeldruiven(sap) en wijn van hybride druivenrassen (geen vitis vinifera) die wij niet lekker vinden, de exportwaardige wijnen nemen snel toe in getal. Het gaat op dit moment om twee miljoen liter kwaliteitswijn, waarvan er 340.000 liter naar Nederland komt.

Op een recente proeverij op de Braziliaanse ambassade in Den Haag overtuigden de mousserende wijn het meeste. Vinicola Garibaldi maakt lekkere bubbels van prosecco, chardonnay, pinot noir en merlot (rosé) tegen concurrerende prijzen. Nu nog een Nederlandse importeur vinden.

Dat geldt ook voor Lidio Carraro, die het mooiste (en duurste) rood van de proeverij op tafel had staan.

Braziliaanse wijn die al in Nederland verkrijgbaar is, zijn Miolo (Albert Heijn), Casa Valduga (Wijnkoperij Wielinga) en Vinícola Aurora.

Tropische wijn

Fascinerend zijn de tropische wijngaarden in Brazilië, die zo dicht bij de evenaar liggen dat er twee keer per jaar wordt geoogst. Deze liggen 3000 km ten noorden van Rio Grande do Sul, waar de bovengenoemde wijnen worden gemaakt.

Er is geen winterslaap in de tropen. In het ene deel van de wijngaard kan de oogst bezig zijn, terwijl op een perceel verderop wordt gesnoeid voor de tweede groeicyclus.

Volgens de boeken is op 9 graden zuiderbreedte wijnbouw helemaal niet mogelijk, maar ViniBrasil bewijst sinds 2002 het tegendeel. Twee oogsten per jaar maken de wijnproductie hier bovendien commercieel interessant. Deze tropische wijnen (Rio Sol) zijn verkrijgbaar bij Kwast Wijnkopers.

Wijnmixdrankje

Ondertussen is er ook een eigentijds wijnmixdrankje uit Brazilië overgevlogen, dat daar echter al twintig jaar wordt gedronken: Keep Cooler Black, ’sparkling wine with a fruity twist’.

Het is een mix van vruchtensap en wijn met 6,8% alcohol. Alles puur natuur, aldus de leverancier. Het is licht zoet, fris, zeer mild sprankelend en heeft net genoeg wijnkarakter om niet het breezerachtig effect van alcoholische limonade te krijgen. Verkrijgbaar in de smaken perzik, citrus en aardbei.

Een kansrijk café- en terrasdrankje voor een doelgroep verwant aan de liefhebbers van prosecco, rosé en cider. En misschien het proberen waard bij pittige gerechten, Thais, Mexicaans of Braziliaans.

Het is op dit moment (augustus 2011) onduidelijk of, en zo ja waar, Keep Cooler Black nog verkrijgbaar is.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes