Het geslacht van Gaudou, Labourons en Michel Picard

Cahors. Je bekijkt het etiket: Château de Gaudou. Nooit van gehoord. Plaatje van een mooi gebouw, dat best een kasteel mag worden genoemd. Grande Lignée staat er nog bij. Mijn woordenboek vertaalt dat als ‘groot geslacht’.

Als je de naam van de producent niet kent, dan weet je niets. Je hebt goede en slechte Cahors. Een mooi kasteel, daar koop je ook al niets voor. Er zijn mooie kastelen met lelijke wijnen in de kelder.

Zo gaat dat met wijn. Elke fles is anders. Het enige wat je kunt doen is proeven en de naam van de producent onthouden. Als hij niet lekker is, koop je hem niet meer. Is-ie goed, dan kun je – meestal – gerust ook de andere wijnen van dezelfde wijnmaker kopen.

Anders moet je maar bier gaan drinken.

Anyway, deze Cahors trof ik bij een slijterij op Terschelling. Hij kostte € 8,95. Mooie prijs en de wijn mag wat mij betreft opscheppen over zijn geslacht.

Terug aan wal ging ik zoeken in de boeken en snuffelde in de wereldbibliotheek met blinde bibliothecaris die internet heet. De boeken (betrouwbare bronnen zoals Stevenson en Johnson) zijn het met me eens. Op internet ontdekte ik dat oogstjaar 2006 van Château de Gaudou vorig jaar een gouden medaille kreeg op het Proefschrift Wijnconcours. (Ik dronk 2005.)

Dan hoor je het ook eens van een ander. De importeur van deze heerlijke wijn voor weinig geld is Léon Colaris in Weert.

Ik kocht zeker twintig verschillende wijnen – het was tenslotte vakantie – die ik nog niet kende en de meeste vielen me tegen. Zo gaat dat met wijn. Een concoursje hier en daar kan de trefzekerheid vergroten, maar zeker weten doe je het nooit. Bier is geen kunst, die is elke dag hetzelfde.

Ik leerde nog twee namen op Terschelling: Michel Picard en Château des Labourons.

Maison Michel Picard zit in Chassagne Montrachet en ik dronk de gewone Chardonnay, de generieke AOC Bourgogne dus. Geen groot geslacht, toch megalekker. Het jaar weet ik niet meer, ik denk 2005 en de prijs was rond een tientje, hooguit € 12,50.

Château des Labourons (2003) is een Fleurie. Een Cru de Beaujolais, ook een soort groot geslacht. Wat kunnen die toch mooi zijn. Voor deze Fleurie betaalde ik € 18,95.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes