Drink Vintage Port als hij volwassen is

“Het is als de geboorte van een kind”, zei Euan Mackay, Sales Director van Symington Family Estates bij de presentatie van de Graham’s Vintage Port 2007 in restaurant Ciel Bleu in Amsterdam. “Elke vintage port is een nieuw familielid.”

De ontwikkeling van elke nieuwe telg wordt dan ook op de voet gevolgd. Van een tiental oudere jaargangen die we te proeven kregen, bewezen onder meer 1994 en 1983 hoe zacht, elegant en verfijnd vintage port kan worden als het zijn jeugdige overmoed begint te verliezen.

Toch zou het zonde zijn daarvan alle flessen nu al op te drinken. Want was dat gebeurd met Graham’s 1977, dan hadden we nooit geweten hoe adembenemend mooi die is geworden.

Je zou kunnen tegenwerpen dat de ingetogen, bijna kwetsbare geur (leer, theebladeren, tuinkruiden, kersen) niet klopt met de verrassend levendige smaak. Maar eenmaal in de mond doet dat contrast er niet meer toe.

Kersen, smeuïge chocolade, een scheutje kirsch en een snufje geheime specerijen van de patissier smelten op de tong als een kersenbonbon, duizend maal lekkerder dan een echte kersenbonbon ooit zou kunnen zijn. Breed, intens en harmonieus. Je zou geen fles vintage port meer durven aanraken voordat je zeker weet dat hij tot dit niveau is uitgerijpt.

Of het portjaar 2007 over dertig jaar net zo’n extatische ervaring oplevert, zullen we moeten afwachten. Hoeveel moois de nieuwe boreling volgens Graham ook belooft (“2007 zal een plaats onder de legendarische wijnen innemen”), het kind gaat zijn eigen weg.

Graham’s Vintage Port 2007 bevat meer dan 40% Touriga Nacional. Dat is veel als je bedenkt dat deze druif, die beschouwd wordt als een van de beste Portugese druiven, in de Dourovallei maar 3% van de druivenplanten uitmaakt.

De wijn deed me sterk denken aan een single vineyard vintage port van Quinta dos Malvedos die ik een paar jaar geleden dronk in de kelders van Graham in Vila Nova de Gaia. Het krachtig floraal (viooltjes) en mineraal aroma van deze wijn zit ook in Graham’s Vintage Port 2007. Er zit dan ook voor 40% wijn van deze wijngaard in de port, die tevens is gevinifieerd in Quinta dos Malvedos.

Gewoon rood van Quinta do Vesúvio

Tot slot presenteerde Symington Family Estates tijdens de (voortreffelijke) lunch in Ciel Bleu de eerste DOC Douro-wijnen van Quinta do Vesúvio, oogstjaar 2007.

Pombal do Vesúvio is gemaakt van Touriga Franca (60%), Touriga Nacional (30%) en Tinta Amarela (10%). De Quinta do Vesúvio Reserve bevat 60% Touriga Nacional, aangevuld met Touriga Franca (30%) en Tinta Amarela (10%).

Zwoele, romige en verrassend zachte wijnen vol rijpe pruimen, bessen en een snufje vanille. Symington heeft zich voorgenomen een reputatie op te bouwen met de nieuwe wijnen van deze bijzondere wijngaard in de Douro Superior.

Kijk voor meer info op www.grahams-port.com.

Update 15 maart 2010:

Kijk hier voor de scores van de diverse vintage ports van Symington: Vintage port 2007 scores.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes