What’s hot? Ice cold!

(Dit artikel verscheen eerder in het Bierblad)

Warm weer, koele dranken. De grote merken maken zich op voor het seizoen. Op zoek naar coole producten voor een hete zomer. Niet te vermijden deze zomer: slush puppies en crushed ice!

Crushed ice is de trend deze zomer, zo lijkt het. Diverse drankmerken hebben zich op recepten, promoties en serveersystemen geworpen waarin crushed ice de hoofdrol speelt.

Zo heeft Lucas Bols een apparaat geïntroduceerd waarmee de horeca Bols Crushed Ice Cocktails kan serveren. Het gaat om een postmix-achtige machine met een inhoud van ruim twaalf liter, dat gevoed wordt met gedistilleerde dranken, sappen, siropen en water. Vervolgens kunnen ongeveer 35 glazen (35,5 cl) kant-en-klare iced cocktails worden getapt.

De Ice Cocktail-recepten variëren in alcohol van 4 tot 10%. Voor de Curaçao Crush bijvoorbeeld leegt u in het apparaat twee flessen Bols Blue, twee flessen jonge jenever, een fles triple sec, 2 flessen citroensap, twee flessen Monin suikersiroop en vijf liter water. De Bols Crush machine mengt de ingrediënten tot een cocktail, compleet met crushed ice, koel en verleidelijk.

Revival van de Slush Puppie

Het likeurmerk Malibu presenteert zich deze zomer op evenementen met een variant op de Slush Puppie, die veertig jaar geleden in de VS is ontstaan. “Een vloeibaar ijsje”, noemt marketing manager Michael Boeren van drankenconcern Pernod Ricard het. “Gemaakt met verse fruitpuree, melk, kokos-siroop en water, dat een nieuwe Malibu-ervaring oplevert.”

Het lijkt wel wat op crushed ice, maar de structuur is anders. Een Slush Puppie is een drankje – oorspronkelijk met water en siroop – dat onder constante beweging wordt bevroren, waardoor een luchtige drank ontstaat met kleine ijskristallen. “Het is voor Malibu een manier om aanwezig te zijn op openbare zomerevents zoals Koninginnenach(t) en het Zomercarnaval. Daarom bevat deze Slush Puppie slechts 10% alcohol. Het wordt niet verkrijgbaar in de retail of horeca.”

IJskauwen

IJs is in de mode. IJs zelf, zonder (fris)drank, is in de Verenigde Staten zelfs een soort snack geworden. In Amerika zijn ze zo gek op ijs, dat veel mensen de gewoonte hebben op het ijs te kauwen dat in de beker achterblijft als de frisdrank is opgedronken. Inmiddels kun je in sommige fastfoodzaken bekers puur ijs kopen om op te kauwen. Er zijn ijsmachines op de markt die beter kauwbaar ijs produceren, met namen als Chewblet, Nugget Ice en Pearl Ice.

Iced Cappuccino zie je ook steeds vaker, te bereiden met een kant-en-klare koffiemix en melk in een blender, slushmachine of granitamachine. “Door de melkeiwitten krijg je een softijs-effect”, vertelt Pieter Stoter van Iced Naturals, dat zich inmiddels uitsluitend richt op de Duitse markt. “In Duitsland zijn we tevens bezig met de Sgroppino, een slushvariant op Monte Scroppino, het Italiaanse bubbeldrankje met vodka en limoenijs.”

Beleving bij de buitenbar

Wie cocktails wil serveren met crushed ice, kan dat best doen op het terras. De buitenbar zorgt steeds vaker voor levendigheid bij strandpaviljoens en andere zomeroutlets. Volgens leverancier van koelsystemen Gamko in Etten-Leur kan een machine voor crushed ice eenvoudig buiten worden gebruikt. “Van alle koelsystemen is een ijsblokjes-vergruizer het meest mobiel en hanteerbaar, als je maar voor stroom zorgt”, vertelt sales manager Peter-Paul Haverbeke. “Alle mogelijke koelsystemen kunnen buiten worden gebruikt. Het is maar welk resultaat je wilt bereiken. Voor een buitenbar moet je er minimaal voor zorgen dat de dranken, de ijsblokjes en de vruchtengarnituur koel kunnen worden gehouden.”

Punches en pitchers

Wie een buitenbar te bewerkelijk vindt of er geen ruimte voor heeft, kan zich laten inspireren door de herontdekking van de punch waar onder meer Sonnema VodkaHerb op inspeelt. “Een punch is een klassieke cocktail die opnieuw in de belangstelling is komen te staan”, vertelt bartender Misja Vorstermans van The Fabulous Shaker Boys. “Je vult grote bowls met een mix van dranken, fruitsappen, verse stukken fruit, kruiden en grote brokken ijs. Het staat goed op de bar. Met een pollepel schep je de drankjes eruit.”

Sonnema VodkaHerb gebruikt op evenementen cocktailrecepten die The Fabulous Shaker Boys hebben ontwikkeld. Deze lijken op punches, alleen worden de mixdranken niet geschept uit een bowl, maar aangeboden in pitchers. Het is een mooie methode om zonder buitenbar toch een cocktailbeleving op het terras te creëren. De pitchers kun je binnen bereiden, terwijl de gasten deze zelf in groepsverband uitschenken op het terras. De introductie hiervan vorig jaar was een inspirerende happening.

Frozen Serve

Een andere manier om gedistilleerd in de zomer (en ook daarbuiten) onder de aandacht te brengen is het systeem dat ‘Frozen Serve’ wordt genoemd. Diverse drankmerken hebben dit koud-serveersysteem omarmd. Het kan onder meer met Rémy Martin cognac, Jägermeister, Bols jenever, Tequila Sauza en The Famous Grouse whisky.

Alle varianten van Frozen Serve hebben met elkaar gemeen dat de flessen op een opvallende en aantrekkelijke manier worden gepresenteerd, wat impulsaankopen genereert. Een koelunit onder de bar of geïntegreerd in het apparaat brengt de op zijn kop geplaatste fles op diepvriestemperatuur. De Bols-versie tapt jonge jenever op -17˚C en kan ook gebruikt worden voor Sauza tequila en Famous Grouse whisky. De Rémy IceBoxx schenkt Rémy Martin VSOP uit op een temperatuur van -18˚C. En Jägermeister – dat wereldwijd onlangs de 100.000ste Icecold Tapmachine uitleverde – serveert zijn ‘ijskoud de lekkerste’ op 20 graden onder het vriespunt.

Cooler dan icecold

Hoe warmer de buitenlucht, hoe eerder het ijs smelt in een mixdrank. Als er één ding is dat een lekkere longdrink of cocktail kan bederven, dan is het smeltwater wel. Het verdunt de drank en verlaagt het verfrissende effect van het sprankelende koolzuur. Let daarom op de temperatuur van de ijsblokjes. Goede ijsblokken zijn groot, compact, massief en kouder dan koud. Sommige professionele bartenders leggen de ijsblokken uit een machine zelfs nog in een diepvriezer om ze van -15 op -30 graden te brengen. En crushed ice? Zelfde boodschap. Kies voor een goede machine. Eenvoudige maalapparaten die in de handel zijn, werken niet goed. Het ijs wordt nat en verdunt de drank.

Herbal Breeze

Een punch met Sonnema VodkaHerb, geserveerd in een pitcher.

Glas: Pitcher (goed voor 6 glazen)
Ingrediënten: 250 ml Sonnema VodkaHerb, 300 ml cranberrysap en 300 ml grapefruitsap.
Garnering: 4 halve schijfjes rode grapefruit, 2 takjes salie.
Bereiding: Voeg alle ingrediënten samen, roer. Voeg ijs en garnering toe, roer.

Nieuwe Tequila partyshot: met kaneel en sinaasappel

Tequila wordt het meest gedronken als partyshot met citroen en zout, terwijl het sterk in opkomst is als tropische mixdrank met ginger ale of bitter lemon. Tequila Sauza introduceerde onlangs een verrassende, nieuwe smaaksensatie: Tequila als partyshot met kaneel en sinaasappel. Serveer 30 ml Sauza Gold of Blanco in een stevig borrelglas. Maak de bovenzijde van de hand nat. Strooi kaneel erover. Sla de Sauza achterover en eet direct een schijfje sinaasappel.

Malibu rules

Niemand weet precies waarin het hem zit. ‘Goede marketing’, zegt de een. ‘Het is gewoon lekker’, zegt de ander. Feit is dat Malibu al jaren de ongekroonde koning is van de zomerlikeuren. De samenwerking met de horeca is het geheim, denkt marketing manager Michael Boeren van leverancier Pernod Ricard. “We zorgen voor gadgets, zoals sambaballen die de gastheren in de horeca uitdelen. De ‘connector’ was ook een groot succes. Dat is een miniflesje Malibu en een kokosnootachtig bolletje die een groen of een rood lampje laten branden als je ze op elkaar aansluit. Hebben we een match? Dat soort dingen vindt de doelgroep van 18 tot 24 jaar hartstikke leuk.”

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes