György Lőrincz Hongaarse Wijnmaker van 2009

(Ingezonden persbericht)

Dr. György Lőrincz (wijnmaker van St. Andrea, uit Egerszálok in het wijngebied Eger in Hongarije) is verkozen tot Wijnmaker van het Jaar 2009. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend door de “Magyar Bor Akadémia” (MBA), de belangrijkste organisatie van wijnmakers in Hongarije.

Dr. Lőrincz staat sinds 2002 aan het hoofd van het familiebedrijf St. Andrea, bekend om haar wijnen van hoge kwaliteit.

Miranda Beems van Miranda Beems Wine Import, voor Nederland sinds 2007 de importeur van St. Andrea wijnen, kan de keuze van György Lőrincz zeer goed begrijpen. Lőrincz geldt als één van de meest eigenzinnige Hongaarse wijnmakers en maakte pas in 1999 zijn eerste wijn voor commerciële doeleinden. Hij gaat volledig zijn eigen weg in het creëren van bio-dynamische wijnen, wat resulteert in erg mooie wijnen.

Wijnhuis St. Andrea
Het wijnhuis St. Andrea staat voor topkwaliteit. St. Andrea verbouwt haar druiven op diverse met zorg gekozen locaties rond Eger, het centrum van het wijngebied met de zelfde naam. Het klimaat en de bodem zorgen voor wijnen met een eigen karakter. Het terroir staat bij het wijnmaken van St. Andrea in het middelpunt. Doel van Lőrincz is het Stierenbloed van Eger en andere plaatselijke wijnen te herdefiniëren, waarbij de duurzame arbeid, zowel in de wijnbouw en -makerij, een voorwaarde is. De wijndruiven moeten geheel rijp zijn alvorens ze worden geplukt om zo hun unieke smaak in de wijnen zoveel mogelijk tot hun recht te laten komen.

Ook in Nederland worden de wijnen door diverse wijnjournalisten bejubeld, onlangs nog kreeg de St. Andrea Áldás (zegening) Egri Bikavér 2006 – het bekende Stierenbloed, lovende recensies in zowel het dagblad de Telegraaf als het weekblad HP/De Tijd. Een plaatje, krachtpatser en prachtwijn waren de conclusies van Pieter Nijdam, Harold Hamersma en Ronald Hoeben.

De Prijs
De prijs “Wijnmaker van het Jaar” wordt sinds 1991 toegekend aan een wijnmaker als waardering voor  zijn vakkennis en vaak jarenlange werk. De MBK gaat bij de verkiezing zorgvuldig te werk. In eerste instantie vraagt de Academie aan diverse belangenverenigingen, vakverenigingen, de gerenommeerde HORECA en wijnhandelaren om een kandidaat aan te leveren. Uit ongeveer 500 namen worden de 5 meest genoemde namen genomineerd voor de titel “Wijnmaker van het Jaar” en begin december kiezen de leden van de Academie uit deze 5 genomineerden de uiteindelijke winnaar. De winnaar van de belangrijkste Hongaarse prijs mag de titel onbeperkt gebruiken op zijn producten, wel dient het jaar van de onderscheiding er duidelijk bij vermeld te worden.

De Prijsuitreiking 2009

Bij de genomineerden voor de titel “Wijnmaker van het Jaar 2009” was er dit jaar voor het eerst een vrouw, Éva Dingisz Gálni uit het wijngebied Kunság. Naast Dr. Lőrincz waren de andere kanshebbers voor de titel Ottó Légli uit Balatonboglár, Mihály Szöllősi uit Aszár-Neszmély en de ook in Nederland bekende Péter Vida uit Szekszárd. De prijs werd uitgereikt door Miklós Kállay, de nieuwe voorzitter van de Bor Akadémia.

Voor meer informatie over György Lőrincz, het wijnhuis St. Andrea en Hongaarse wijnen zie:
www.standrea.hu
www.mirandabeems.com
www.hongarijevandaag.nl

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes