Duitsland: 2009 ‘heel grote jaargang’

(Ingezonden persbericht)

Na een jaar met quasi perfecte weersomstandigheden zijn de producenten uit de 13 Duitse wijnbouwgebieden meer dan tevreden. “Deze jaargang zal als groots de annalen ingaan”, schat Norbert Weber in, de president van het Duits Wijnbouwverband.

“Zelden hebben we zo aromatische, kerngezonde en perfect rijpe druiven geoogst zoals in 2009”, licht de president toe. Vele bedrijven werden in dit jaar bovendien extra beloond met Beeren- en Trockenbeerenauslese waar de mostgewichten vlot de 150° Oechsle hebben overschreden.

Anderzijds liggen de rendementen op basis van de cijfers van het Duits Wijninstituut (DWI) met een geschat volume van 8,8 mio hl 10 à 15% beneden het laatste vijfjarig gemiddelde. In bepaalde gebieden zoals Rheingau, Mittelrhein en aan de Nahe wordt zelfs met een daling van 20% gerekend. De producenten in Franken en de Pfalz hebben het minst te klagen: zij zitten quasi op het niveau van het jaar voordien, met een relatief gering verlies van 6%.

Deze lage opbrengsten zijn het gevolg van een ongelijkmatige bloei in het voorjaar, evenals door de zonnige en droge late zomer. In de Oost-Duitse gebieden Sachsen en Saale-Unstrut heeft de strenge winter flink wat schade veroorzaakt, waardoor hier maar de helft van het oogstvolume van 2008 werd bereikt.

Wijnbouwpresident Weber gaat ervan uit dat op enkele uitzonderingen na en ondanks het lager oogstvolume, de prijzen niet noemenswaardig zullen veranderen. Het volume ligt in de lijn van de marktvraag. Europees gezien is 2009 volgens de eerste schattingen een oogst qua volume zoals het vorige jaar (173 mio hl). Daardoor zal vanuit andere Europese landen geen overmatige marktdruk te verwachten zijn.

Voor DWI directrice Monika Reule biedt 2009 de wijnliefhebbers een breed pallet aan wijnen met een uitstekende prijs-genietsverhouding. “In 2009 zullen alle Duitse wijnbouwgebieden veel wijn aan een scherpe prijs aanbieden. Want vele potentiële Spät- en Auslesewijnen zullen omwille van markttechnische redenen als Qualitätswein worden aangeboden”, verklaart Reule. Ze verwacht uitgesproken fruitige, volle en zeer evenwichtige witte wijnen. Daarnaast zal de liefhebber zich mogen verheugen op krachtige, diepgekleurde en rijpe rode wijnen. Of 2009 kan worden bekroond met Eiswein, valt nog af te wachten. Maar de goede en gezonde toestand van de druiven die nog hangen laten het beste vermoeden.

Reule is zeker dat 2009 ook internationaal aandacht zal krijgen. “Naast de prachtige Riesling en Burgunderwijnen, zullen vooral de uitzonderlijke rode wijnen voor de verrassing zorgen. In het buitenland is nog niet zo bekend dat meer dan 1/3 van de Duitse wijnen rood zijn, en dat Duitsland ’s werelds nummer 3 qua Spätburgunderaanplant is”, gaat de DWI directrice verder.

Informatiebureau voor Duitse Wijn, www.duitsewijn.nl.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes