Sherry van Emilio Lustau

Onlangs heb ik kennis gemaakt met de sherry van Emilio Lustau. Daar ben ik nog niet helemaal van bekomen. Wat een geweldige wijnen.

Heel bijzonder is de Almacenista-serie van Lustau. Almacenistas (aandeelhouders) kopen op kleine schaal wijn en voeden deze op in hun eigen kelder. Ze hebben zelf geen bottelvergunning. Vroeger verkochten de almacenistas hun vaak langgerijpte, waardevolle wijn aan bodegas die er hun blends mee verbeterden.

Bodega Lustau mengt de wijn niet, maar brengt ze op de markt als pure fino, manzanilla, oloroso of amontillado. Op het etiket staat de naam van de almacenista en een breuk, bijvoorbeeld 1/80. Dit betekent dat de wijn afkomstig is uit een solera met tachtig vaten. Hoe kleiner de solera, hoe zeldzamer de wijn.

De Fino Obregon bijvoorbeeld is ‘Solera Matured by José Luis Gonzalez Obregon, 1/143’. Een krachtige fino voor fijnproevers. Rokerig, mineraal, zilt, bloemig en notig. Geconcentreerd, zacht en rijk van smaak met een lange afdronk. Een van de lekkerste fino’s die ik ooit proefde.

Heel anders van stijl maar minstens zo goed is de East India Solera, een blend van Oloroso en Pedro Ximénez. Een madera-achtige wijn met een mooie balans van zoete en oxidatieve tonen. Verrukkelijk aroma met karamel, toffee, vijgen, crème brûlée, noten en rozijnen. Een vloeibaar toetje op zichzelf. Moet een traktatie zijn bij crème brûlée, chocolade-amandelcake, flan of koffie met petits fours.

Lustau is onder meer verkrijgbaar bij Gall&Gall.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes