Peter Lehmann, wijn voor een nieuwe generatie

De flexibele en marktgerichte wijnwereld van Australië is altijd de eerste om zich te vernieuwen als de markt daar om vraagt. Down under nemen de wijnmakers steeds vaker elementen uit de klassieke wijnbouw als voorbeeld.

De volle, rijpe, alcoholrijke, zuurarme, iets zoete, op Amerikaans eikenhout opgevoede wijnen waar Australië beroemd mee werd, zijn niet langer de enige.

De wijnen worden lichter en frisser, het is niet langer alleen Shiraz en Chardonnay dat de klok slaat, en er is meer aandacht voor de juiste druif op de juiste plaats – ofwel voor dat ouderwetse oudewereldwoord dat de Australiërs vroeger beschouwden als een Europees fabeltje: terroir.

Dit idee stond centraal tijdens een lunch in Studio Bazar in Amsterdam met wijnen van Peter Lehmann Wines (Barossa Valley). Vice-president Hans Astrom van de Zwitserse investeringsmaatschappij Hess Group, die sinds 2003 een meerderheidsbelang heeft in het wijnbedrijf, prikte een vorkje mee, en Matt Skinner, onder andere sommelier van Jamie Oliver, voorzag de wijnen van commentaar.

‘They frighten me!’

“De nieuwe generatie pakt het anders aan”, zegt Matt Skinner, die in de editie 2008 van zijn wijngids Superwijn Peter Lehmann Wines verkoos tot producent van het jaar. “Ik haal wel eens een Chardonnay van lang geleden uit mijn wijnkelder. They frighten me! De nieuwe wijnen hebben minder hout, minder suiker en een hogere zuurgraad. Bovendien zijn andere druivenrassen in opkomst. Semillon bijvoorbeeld is nog niet zo bekend, ik geloof dat het populair zal worden.”

We kregen Barossa Semillon en Margaret Barossa Semillon (met milde houtlagering) als aperitief en dat was tot ieders genoegen. Frisse fruitzuren, gecombineerd met rijp tropisch fruit en geurige bloemen. Overigens alleen verkrijgbaar voor de horeca en niet duur. “Good value for money” in Matts woorden.

Mij bevielen de witte wijnen (Semillon, Riesling en Chardonnay) sowieso beter dan de rode, uitgezonderd de topper Stonewell Shiraz. Wat een kanjer is dat.

Stonewell Shiraz wordt gemaakt van oude wijnstokken. Stokoude stokken mogen we wel zeggen, want er zit fruit bij van planten die al honderdtwintig jaar wortelen in de Barossa Valley. Hoe ouder de plant, hoe geconcentreerder de druiven.

Kerstmisaroma’s

En zelfs deze gespierde ‘old school’ Shiraz gaat met zijn tijd mee, vertelde Hans Astrom, want de Amerikaanse vaten zijn vervangen door fusten van het mildere Franse eikenhout. Een complexe, rijke wijn vol fruit en kruidigheid – gember, kruidnagel, mint, dennennaalden, kersenbonbons, kandij. Astrom had er een mooie omschrijving voor: “kerstmisaroma’s”.

De horecawijnen van Peter Lehmann zijn verkrijgbaar bij Activin/L’Exception Cordier.

Enkele andere wijnen zijn te koop bij Gall & Gall. Zoals Clancy’s (shiraz/cabernet sauvignon/merlot), Lehmann’s grootste verkoopsucces in Amerika, Groot-Brittanië en Nederland.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes