Nieuwe oude Corenwyn van Bols

Lucas Bols heeft zijn assortiment uitgebreid met een Corenwyn van zes jaar en een van tien jaar oud. Twee authentiek Nederlandse, ambachtelijke distillaten die passen bij de stijgende belangstelling voor het premium segment binnen het Nederlands gedistilleerd.

Bij de zes en tien jaar oude Bols Corenwyn is gebruikgemaakt van tweevoudige lagering. Dat wil zeggen dat een deel van het distillaat heeft gerijpt op Franse eikenhouten vaten en een ander deel op Amerikaanse eikenhouten vaten. Beide houtsoorten geven elk hun eigen karakteristieke aroma’s af aan de korenwijnen, waardoor de uiteindelijke blend veelzijdiger en complexer wordt.

De Franse vaten bij Bols zijn in de meeste gevallen oude cognacvaten van hout uit de Limousin-streek, waar het meest verfijnde eikenhout vandaan komt. De Amerikaanse vaten zijn eerder gebruikt voor bourbon whiskey. Een deel van de gerijpte korenwijnen in de Bols Corenwynen is ouder dan zes of tien jaar. De leeftijdsaanduiding in gelagerde dranken verwijst altijd naar het jongste distillaat in de blend.

Nieuwe vatenkelder

Master Distiller Piet van Leijenhorst leidt het gezelschap bij de presentatie van de nieuwe Bols Corenwynen rond in de nieuwe vatenkelder in Zoetermeer. Daar liggen honderden vaten met korenwijn van 63% alcohol te rijpen in afwachting van blending en botteling. “Voor onze Corenwyn is het blenden van korenwijnen van verschillende leeftijd belangrijk voor de complexiteit van de smaak”, legt de keldermeester uit. “Daarbij houden we de smaak van de Corenwynen daarmee over de jaren constant.”

De oudste vaten liggen in ‘het Paradijs’ zoals ze het exclusiefste deel van de kelder bij Lucas Bols noemen. Deze vaten zijn bedoeld voor de Bols Corenwyn 10 jaar. Sommige distillaten zijn al achttien jaar oud, vertelt Van Leijenhorst. “Hier liggen dan ook niet álle vaten”, zegt hij. “Als er iets misgaat, bijvoorbeeld een brand, dan zou de schade te groot zijn. Daarom hebben we de voorraad gerijpte korenwijnen over meerdere locaties verspreid.”

Corenwyn en Hollandse tapas

Bols Corenwyn 6 jaar en Bols Corenwyn 10 jaar hebben een alcoholpercentage van 40%. Tijdens de presentatie werd bij de ‘gewone’ Corenwyn (twee jaar gelagerd op Frans eiken) volgens traditie nieuwe haring geserveerd. Bij de twee oude Corenwynen bleken ossenworst, Reypenaar kaas en gerookte zalm goed te smaken.

De revival van Bols

Bols, opgericht in 1575 in Amsterdam, keerde twee jaar geleden terug op Nederlandse bodem. Huub van Doorne kocht samen met ABN Amro de distilleerderij van het Franse bedrijf Rémy Cointreau. Sindsdien timmert Bols voortvarend aan de weg. In Amsterdam is het museum annex bartenderopleidingscentrum House of Bols een groot succes. Na de transactie in 2006 zei Huub van Doorne in NRC Handelsblad: “Waarom drinken jonge mensen wel vodka of malt whisky en geen jenever? We zullen er alles aan doen om hen te laten proeven dat Nederlands gedistilleerd net zo lekker is.”

Stenen kruik verkoopt

Ooit verving Bols de ouderwetse stenen kruik van de Zeer Oude Genever door een moderne fles van bruin glas. Dit experiment was echter van korte duur. De jenever keerde snel terug in de vertrouwde stenen kruik. Ook de nieuwe Corenwynen zitten in stenen kruiken, al zijn deze niet bruin zoals de originele Corenwyn, maar donkergrijs, bijna zwart. De stenen kruik heeft een ambachtelijk, authentiek karakter dat het publiek, niet in de laatste plaats buitenlandse toeristen, erg aanspreekt.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes