Nieuwe koffiecocktails

(Foto: Luca Siermann)

Het eerste Dutch Coffee in Good Spirits Championship werd dit jaar (2008) gehouden tijdens het ‘hospitality & style event’ Venuez in Amsterdam. Bartenders werden uitgedaagd om nieuwe koffiecocktails te ontwikkelen.

“Met Coffee in Good Spirits brengen we bartenders en baristi bij elkaar”, vertelt Jeroen Veldkamp, tweevoudig Nederlands baristakampioen en voorzitter van de stichting Dutch Coffee Promotion die de jaarlijkse baristawedstrijden en ‘latte art’-competities organiseert. “Ik verwacht er veel van. Bartenders gebruiken technieken en ingrediënten waar baristi niet zo snel aan denken. Dat is precies wat we willen: een verbreding op het gebied van smaak en techniek.”

De wedstrijd Coffee in Good Spirits bestaat uit twee onderdelen: het bereiden van een perfecte Irish Coffee en het bedenken en maken van een originele, nieuwe koffiecocktail, warm of koud. Jeroen: “Ik hoop dat er mooie nieuwe mixdranken uit voortkomen waar de horeca van kan profiteren. Mensen hebben tegenwoordig thuis ook espressomachines en weten steeds meer van koffie en dranken, de horeca moet de consument een stapje voor blijven.”

De perfecte Irish Coffee
Schenk 30 ml (Ierse) whisky op een à twee theelepels rietsuiker of bruine basterdsuiker in een Irish Coffee-glas. Schenk hierop 180 ml hete koffie en top af met geslagen, ongezoete room.

Sla de room niet te stijf op en schenk hem voorzichtig over de bolle kant van een lepel op de koffie zodat de room niet direct mengt met de drank. De roomlaag moet ongeveer 2,5 cm hoog zijn. Slagroom uit een spuitbus kan ook, maar daar win je geen wedstrijden mee.

Er zijn talloze varianten op de klassieke Irish Coffee, zoals Dutch Coffee (met jenever), Café Royale (met cognac), German Coffee (met kirsch), Café Normandie (calvados), Calypso Coffee (Tia Maria), Caribbean Coffee (witte rum), Italian Coffee (met Strega of Galliano), Mexican Coffee (Kahlúa), Russian Coffee (wodka) en Dokkumer Kofje (berenburg). Gebruik je zoete likeur als drank, zoals Tia Maria of Kahlúa, dan kun je de suiker verminderen of weglaten.

Espresso Martini
Een klassieke, koude after-dinnercocktail. Shake 40 ml wodka, 20 ml Kahlúa, 10 ml suikerwater, 25 ml espresso met ijs en schenk in een gekoeld martiniglas. Je krijgt een mooi zwart drankje dat door het shaken net zo’n crèmelaagje krijgt als espresso. Serveer met een koffieboontje erop.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes