Hongaars wit, bedwelmend en intrigerend eigenwijs

Wijngaard aan het Balatonmeer

Wat een mooie wijnen maken ze toch in Hongarije. En niemand lijkt het te weten.

Vooral witte wijnen van autochtone druivenrassen zoals furmint, olaszrizling en hárslevelü kunnen indrukwekkende wijnen voortbrengen met bedwelmende aroma’s en een onvermoede complexiteit. Het zijn kruidige, florale wijnen met mineraliteit, een volle smaak en een intrigerend eigenwijs aroma dat in de verte doet denken aan chenin blanc uit de Loire.

Zoltán Demeter

Met name furmint, die bekend is van de beroemde edelzoete wijn Tokaji Aszú, verrast steeds vaker als droge wijn. Zoltán Demeter laat zien dat furmint in ‘gewone’ wijn een echte ‘terroirdruif’ is. Mineraal, floraal, kruidig, exotisch, geconcentreerd, complex. Hetzelfde kan gezegd worden van István Szepsy, eveneens uit de regio Tokaj. Droge furmint is een fantastische wijn voor de gastronomie.

Aan het Balatonmeer maakt Mihály Figula wijnen van olaszrizling en internationale druiven als pinot gris, sauvignon blanc, sémillon en chardonnay. De ‘gewone’ olaszrizling is mooi, terwijl de Szilénusz Cuvée van olaszrizling, chardonnay en sémillon is met een houtgebruik dat je ouderwets zou kunnen noemen, of ’typisch’ Oost-Europees, een zeer bijzondere, exotische wijn. Probeer de 2005 maar eens. Wat een verrassende en karaktervolle wijn.

Lees hier het verslag van een persreis naar Eger, Tokaj, het Balatonmeer en Somló.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes