Consumentenbond verslikt zich in wijn

In de eerste editie kreeg de allergoedkoopste wijn de allerhoogste waardering. Ik heb de indruk dat ik niet de enige ben die toen heeft besloten de Consumentenbond voortaan als een club halvegaren te beschouwen.

De verschijning van de Wijngids 2008 is een mooie gelegenheid om deze onaardige kwalificatie te heroverwegen.

Eerst nog even terug naar de eerste gids. Pampas del Sur uit Argentinië, onder meer te koop bij Dirk van den Broek voor 2 euro, werd in 2005 door de Consumentenbond uitgeroepen tot de beste rode wijn onder de 8 euro.

Van honderden rode wijnen onder de 8 euro wint een wijn die 2 euro kost de hoofdprijs. Kan niet, zeg je? Klopt!

Ze letten op de kleintjes hè, bij de bond. In het huishouden van een gemiddeld Consumentenbondgezinslid draait het om de beste koop olijfolie, het veiligste campinggasstelletje en het dunste milieuvriendelijke wc-papier waar je niet met je vingers doorheen schiet. Geef ze eens ongelijk, het leven is duur genoeg.

Als je slim bent, ga je volgende week naar de stand van de Consumentenbond tijdens de Libelle Zomerweek op het Almeerderstrand. Leden krijgen een MiniGids Televisie cadeau en kunnen een gratis Reisgidsspecial 2008 ophalen. Boordevol tips over visa, vaccinaties en handige sites voor het boeken van een vliegticket.

Gratis!

Ik heb de Pampas del Sur geproefd en heb hem ook blind laten proeven aan ‘wijnkenners’. Eerlijk is eerlijk: iedereen vond hem best lekker. Lekker genoeg om verbaasd te zijn dat het om een wijn bleek te gaan van 2 euro.

Pampas del Sur is de beste wijn in de prijsklasse tussen de €1,69 en de €1,99, de consumentenbondprijsklasse, oké? Als er geen wijn bestaat van 7 of 8 euro die beter is dan Pampas del Sur, dan begin ik morgen met een fulltime website over vaccinaties, campinggasstelletjes en de onbetaalbare voordelen van de MiniGids Televisie.

Ze moeten toch zelf ook een beetje zijn gaan twijfelen aan hun eerste malle wijnboekje uit 2007, want in de nieuwste gids zijn niet alleen ‘gewone’ consumenten(bondleden) maar ook ‘echte’ wijnkenners ingeschakeld om de wijnen te proeven.

Het heeft alleen niets geholpen.

In de onlangs verschenen Wijngids 2008 van de Consumentenbond krijgt in de categorie rode wijn Les Grandes Caves d’Albret Cabernet-Merlot 2006 de hoofdprijs. Het oordeel van ‘Nederlands grootste onafhankelijke testorganisatie’: “Weinig geur, erg weinig zuur, erg weinig bitter, weinig complex”.

Alstublieft, €4,89 kost de winnaar, dat is best weinig voor zo’n grondig onderzoeksresultaat.

Koop er meteen zes van, dan krijg je er zegeltjes bij.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes