Australië: Penfolds en Rosemount
Liquor & Wine zondag, 23 maart 2008De zachtste rode wijnen van Australië worden gemaakt door Penfolds. Dit bleek weer eens tijdens een proeverij van Shiraz-wijnen met Penfolds ‘chief winemaker’ Peter Gago in restaurant de Echoput in Hoog Soeren.
Je kunt denk ik wel zeggen dat Penfolds de koning is van de tanninebeheersing. Wijn die in de mond aanvoelt als zijde of fluweel, dat is het streven. Gago laat wat dat betreft niets aan het toeval over. Hij waakt ervoor dat de hardere bestanddelen van de druivenschil niet in de wijn terechtkomen.
“Soms haal ik de druivenschillen al uit de tank nog voordat de fermentatie is voltooid”, zegt hij. Dit maakt de wijnen van Penfolds zacht, toegankelijk en elegant. Zo elegant dat mensen die voor het eerst de wereldberoemde Penfolds Grange drinken, wel eens teleurgesteld zijn. “Ze verwachten een krachtige bewaarwijn, maar net als al onze andere wijnen is Grange subtiel en al op jonge leeftijd drinkbaar.”
Voor de krachtige wijnstijl die veel mensen verwachten van Australië – veel kleur, veel aroma, veel smaak – moet je bij Rosemount zijn. Daarbij steekt Rosemount er veel energie in om de wijnen elk jaar de gewenste constante smaak te geven.
Wijnmaker Justin Knock deed er tijdens een proeverij ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe flesverpakking niet geheimzinnig over dat er bijvoorbeeld kunstmatige tannine of wijn van de vorige oogst wordt bijgemengd als dat nodig is. Aan de Shiraz Mataro Grenache die we te proeven kregen was voorafgaand aan de botteling zelfs zes gram suiker per liter wijn toegevoegd. De vrijheid en openhartigheid van de Australische producenten is vaak een zegen, maar wijn op smaak brengen met een paar scheppen suiker?
Daarentegen komt Rosemounts Mountain Blue Mudgee (Shiraz Cabernet Sauvignon) zonder enige kunstgreep tot stand. Een wijn van één uiterst gunstig gelegen wijngaard. “Daar hoef je helemaal niets aan te doen”, zegt Knock. “Je plukt de druiven en laat ze gisten.” We dronken jaargang 2000. Echte wijn. Dat kost ook wat, maar toch: wie in godsnaam zit te wachten op wijn van vijf euro met zes scheppen suiker?