Superhongaren

De abdij Pannonhalma

Als je eenmaal  kennis hebt gemaakt met de wijnen van producenten als Figula, Jasdi en Gróf Buttler, dan raak je snel overtuigd van de potentie van Hongaarse wijn. Eerst proeven, dan geloven.

Dat de dessertwijn Tokaji Aszú in één adem genoemd mag worden met wereldtoppers zoals Sauternes, zoete wijn uit de Loirevallei, Vin Santo, Duitse Trockenbeerenauslese en Eiswein, dat weet iedereen. Dat de gewone rode en witte wijn uit Hongarije ook van topkwaliteit kan zijn, is veel minder bekend.

Daar komt langzaamaan verandering in. De val van het communisme in 1989 was het begin en de toetreding tot de Europese Unie in 2004 heeft het tempo van verbetering in een hogere versnelling gezet. Een nieuwkomer zoals Pannonhalmi Apátsági Pincészet (www) is daarvan het bewijs.

Nou ja, nieuwkomer: in de abdij van het stadje Pannonhalma werd in de middeleeuwen al wijn gemaakt. Mooie jaartallen: de abdij is ingewijd in 1001 en precies een eeuw later, in 2001, begonnen de Benedictijner monniken met het beplanten van een nieuwe wijngaard van 37 hectare. Samen met de 15 hectare die er al was heeft de abdij 52 ha wijngaard tot haar beschikking. In de moderne, nieuwe wijnkelder van het klooster wordt sinds 2003 wijn gemaakt van reisling, sauvignon blanc, gewürztraminer, chardonnay, pinot blanc, pinot noir, merlot, cabernet franc en lokale rassen als olaszrizling, ezerjó en sárfehér.

Het nieuwe wijnbedrijf Pannonhalmi Apátsági Pincészet (de naam had wel wat internationaler gekund) is een joint venture van de abdij en de Hongaarse MKB Bank (Hungarian Foreign Trade Bank). In de jaarlijkse gids Wine Report van Tom Stevenson (editie 2008) wordt het wijnbedrijf genoemd als een van de ‘best-value producers’. Het wijnbedrijf produceert ongeveer 300.000 flessen wijn per jaar.

Tibor Gál, een van de beste wijnmakers van Hongarije, was als adviseur betrokken bij het nieuwe bedrijf. Gál werd wereldberoemd als technisch directeur van het wijnhuis Tenuta dell’Ornellaia van Marchesi Antinori. Tibor Gál overleed helaas in 2005 bij een auto-ongeval in Zuid-Afrika.

Het stadje Pannonhalma ligt in het noordwesten van Hongarije, vlakbij de stad Györ bij de grens met Slowakije. Het ligt in het wijngebied Pannonhalma-Sokoróalja, dat met ongeveer 750 ha voornamelijk witte druivenrassen behoort tot de kleinste van het land.

Ik proefde ik Tricollis Cuvée (riesling, olaszrizling en gewürztraminer), Rajnai Riesling (riesling), Tramini (gewürztraminer), Hemina Cuvée (chardonnay en pinot blanc, houtgelagerd), Pannonhalmi Rosé (pinot noir en merlot), Pinot Noir en Infusio (merlot en cabernet franc).

De Tramini bevalt me zeer goed, gevolgd door de rosé en de Tricollis Cuvée. Maar de meeste indruk maakt de Infusio 2006.

Met deze wijn, een blend van merlot (80%) en cabernet franc, legt het bedrijf een proeve van bekwaamheid af. Het is een krachtpatser in de traditie van de blockbusters uit Australië, de icoonwijnen uit Californië en de supertoscanen uit Italië.

Vanwege de betrokkenheid van Tibor Gál kan het geen toeval zijn dat deze wijn sterk doet denken aan de Toscaanse wijnstijl met internationale druiven zoals cabernet en merlot. Deze Hongaar doet niet onder voor de Italiaanse sportschoolwijnen. Integendeel, hij is beter dan menig supertoscaan en op de koop toe minstens tien à vijftien euro goedkoper (ca. 17 euro consumentenprijs). De wijn is 14 maanden gepamperd in nieuwe, Hongaarse eikenhouten vaten en bevat liefst 15,5% alcohol, maar daar staat een gezonde dosis geconcentreerd rijp fruit en frisse zuren tegenover. Veelzijdig aromatisch (bloemen, vanille, mint, bessen, kruiden), krachtig, levendig, evenwichtig en complex. Kortom, een superhongaar.

Lees ook ‘Hongaars wit, bedwelmend en intrigerend eigenwijs‘.

Of een reisverslag naar enkele Hongaarse wijnstreken.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes