Nieuw-Zeeland: meer wijn dan wol

Niet eerder stonden er zoveel Nieuw-Zeelandse wijnen bij elkaar als onlangs op de ambassade van Nieuw-Zeeland in Wassenaar. De proeverij trok dan ook bijzonder veel belangstelling, mede dankzij de aanwezigheid van een tiental producenten die op zoek zijn naar een Nederlandse importeur.

De export van Nieuw-Zeelandse wijn steeg de afgelopen tien jaar met 500%. De organisatie New Zealand Winegrowers schrijft in het jaarverslag: “Waarschijnlijk overtreft binnenkort de export van wijn die van wol.” De grootste afnemers zijn Groot-Brittannië, de VS en Australië. Nederland is voor Nieuw-Zeeland de zevende exportmarkt.

Wijn van Sauvignon Blanc – beroemd om het expressieve aroma – is met een percentage van 75% nog steeds de meest verkochte wijn, gevolgd door Pinot Noir (7,7 %). De Nieuw-Zeelanders maken zich dan ook terecht zorgen om de afhankelijkheid van één druivenras. Wat als Sauvignon Blanc uit de mode raakt? Mij begon de overdadig aromatische wijn van Sauvignon Blanc tijdens het proeven al te vervelen. Sauvignon uit de Loire is veelzijdiger, vaak veel goedkoper en naar mijn smaak interessanter.

Pinot Gris is in Nieuw-Zeeland sterk in opkomst, maar wat daarvan in Wassenaar te proeven was deed sterk verlangen naar Pinot Gris uit de Elzas. De rode wijn heeft meer toekomst. Pinot Noir maakte veel indruk en is bovendien prijstechnisch een reële concurrent voor de Bourgogne, waar de betere wijnen immers ook stevig aan de prijs zijn. Felton Road (Pinot Noir Central Otago 2006) is fantastisch goed, evenals Mount Difficulty (Pinot Noir Central Otago 2006), Cloudy Bay (Pinot Noir Marlborough 2006) en Martinborough Vineyard (Te Tera Pinot Noir Martinborough 2006). Tevens lijken voor Nieuw-Zeeland relatief onbekende druivenrassen als Syrah en Tempranillo kansen te hebben. De Syrah van Kennedy Point (Syrah Waiheke Island 2006) is geweldig mooi, evenals de Tempranillo van Trinity Hill (Gimblett Gravels Tempranillo Hawke’s Bay 2005).

Importeurs
Felton Road: Ad Bibendum in België.
Mount Difficulty en Martinborough Vineyard:  Forty Four Degrees in Schiedam.
Cloudy Bay: Moët Hennessy Nederland in Baarn.
Voor zover ik weet hebben hebben Kennedy Point en Trinity Hill geen importeur in Nederland.

Update, 31 mei 2008:
Zowel Martinborough, Mount Difficulty en Trinity Hill kregen voor één of meer wijnen de hoogste waardering (goud) tijdens de International Wine Challenge in Londen, de grootste en één van de belangrijkste wijnconcoursen.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes