Mooi rood uit de Douro

Cristiano van Zeller

Dat krijg je er nou van als je maar blijft zoeken tussen de wijnen van 5 euro. Dan zie je deze over het hoofd: alweer zo’n lekkere doordeweekwijn voor 7 euro. Ik blijf zeggen: doe nou die 2 euro’s die in de auto klaar ligt voor het supermarktkarretje bij het wijnbudget, dan gaat je quality time als de vijf in de klok zit met sprongen vooruit.

Domini is begonnen als een samenwerkingsproject van wijnmaker Domingos Soares Franco van de redelijk grote, internationaal geörienteerde producent Jose Maria da Fonseca en Cristiano van Zeller van Quinta do Vale Dona Maria.

Van Zeller is een van de wijnmakers in de Dourovallei die naast de port de niet-versterkte rode wijn in deze regio op een hoger plan heeft getild. Als je eens een Quinta do Vale Dona Maria tegenkomt (de port is ook lekker, maar ik bedoel een rode wijn van dit wijnhuis) dan moet je die ook eens kopen. Het zijn lekkere koppige wijnen om de week mee af te sluiten, al kun je ze rustig tien jaar in de garage laten liggen in afwachting van die witte kerst die toch niet komt.

Domini is gemaakt van Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinta Roriz (Tempranillo).

De wijn combineert naar mijn idee de schone, vaak iets gladde, fruitige stijl van de nieuwe wereld met die weerbarstige, tanninerijke, bittere kruidigheid die oudewereldwijnen zo onvoorspelbaar aantrekkelijk kunnen maken.

Je moet wel zo’n uitgebreide Albert Heijn in de buurt hebben. Ik zie het verschil eerlijk gezegd niet goed, maar je hebt grote en kleine Appies en die kleine Heijn van mij heeft deze wijn niet.

Update 10 juli 2009:

Domini 2005 valt me iets tegen. Op een of andere manier is het zuur in de afdronk niet prettig.

Volgens de technische gegevens (te vinden op www.jmf.pt) verschilt Domini 2005 van die van 2004 in alcohol, zuur en pH.

2004: 14,2% alcohol, 5,6 gr/l zuur, pH 3,65.

2005: 12,9% alcohol, 5,4 gr/l zuur, pH 3,5.

De zuurgraad en de pH zeggen misschien iets over het verschil in de smaakbeleving. In vergelijking met 2004 heeft 2005 minder zuur, maar tegelijk een lagere pH.

De smaak van het zuur in een wijn wordt bepaald door de totale hoeveelheid zuren én de concentratie van (onder andere) calcium- en kaliumionen. De laatste verhogen de pH, ze verlagen de zuursensatie. Het verschil tussen 5,6 en 5,4 gram zuur is niet zo groot, het verschil tussen een pH van 3,65 en 3,5 is daarentegen behoorlijk.

Het verschil in zuurbeleving zou dus kunnen zitten in de lagere pH als gevolg van een lager gehalte aan kalium en calcium. De wijn uit 2005 met zijn lage pH zou minder kalium kunnen hebben, waardoor de wijn zuurder overkomt dan die van 2004. Tel daar het lagere alcoholpercentage van de 2005 bij op (minder rijp fruit) en je krijgt een wijn met minder aangenaam zuur.

En mogelijk zorgen de kalium en het kaliumzout (= kalium met zuur) zelf, behalve dat ze de zuursensatie in de afdronk verlagen, er ook nog wel voor dat de wijn van 2004 iets hartiger/kruidiger (lekkerder) smaakt.

Het is maar een theorie, want je kunt de smaak van wijn niet reduceren tot zijn chemische componenten. Overigens is Domini 2005 desondanks nog steeds een prettige wijn die voor die twee knopen boven de magische vijfeurogrens minstens vijf knopen extra wijnplezier geeft.

Update 2 augustus 2010:

De 2007 is weer erg lekker (5,1 gram zuur, pH 3,65, 13,3% alcohol).

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes