Hongaarse beloften

Grootste verrassing op een recente proeverij van Hongaarse wijn in Hotel Des Indes in Den Haag was Gróf Buttler uit Eger, de regio die bekend is van zijn Bikavér oftewel ‘stierenbloed’.

De familie Bukolyi heeft onder andere een oude wijngaard gekocht in Nagy-Eged op 300 tot 500 meter hoogte met veel kalk in de grond. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw was niets meer gedaan met dit bijzondere terroir. De wijngaard is opnieuw beplant met onder meer pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, merlot en kadarka. De eerste wijnen daarvan kwamen nog maar een paar jaar geleden op de markt.

Geconcentreerde en karaktervolle wijnen. De pinot noir is mooi, de syrah is geweldig. Zelfs van de slobberdruif portugieser maakt Gróf Buttler prachtwijn. We gaan nog veel horen van deze Hongaar.

Gróf Buttler heeft in Nederland nog geen importeur, als er in Den Haag tenminste geen zaken zijn gedaan. Ook wijnhuis Jásdi op de noordoever van het Balatonmeer verdient een importeur. Dan kunnen we allemaal genieten van zijn zeer geslaagde blend van chardonnay en pinot blanc en meer nog van zijn bijzondere, puur Hongaarse Ranolder Cuvee van furmint en olaszrizling.

De wijnen van Figula, eveneens op de noordoever van het Balatonmeer, zijn wel verkrijgbaar in Nederland (importeur Grapes Unlimited). Probeer eens de sauvignon blanc of anders de Szilénusz Cuvee van olaszrizling, chardonnay en semillon. Hongaars wit op zijn best.

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes