Het Spaanse aroma van Rueda

Het succes van de Spaanse witte wijn Rueda zit hem in het uitgesproken aromatische en fruitige karakter, die de wijn samen met de relatief lage productiekosten aantrekkelijk maakt voor een groot publiek.

De druif verdejo bestaat al eeuwen, de waarde ervan werd echter pas duidelijk toen de temperatuurgecontroleerde vergisting in zwang raakte. De aanplant van nieuwe druivenplanten is sindsdien sterk opgevoerd. In de afgelopen tien jaar is het wijngaardoppervlak bijna verdubbeld tot 8000 hectare. “Rueda is geen terroirwijn”, lichtte Master of Wine Frank Smulders toe tijdens een proeverij in Amsterdam. “Het land is heuvelachtig. De groei van nieuwe aanplant kan nog jaren doorgaan.”

Het wijngebied ten noordwesten van Madrid ligt ongeveer 700 meter boven het zeeniveau, wat zorgt voor koele nachten. Dit heeft een gunstig effect op de zuurgraad en de aroma-ontwikkeling van de druiven, terwijl een lange nazomer altijd goed rijp fruit garandeert. Frank Smulders: “Rueda is daardoor een van de weinige écht aromatische wijnen van Spanje.”

Daar houden wij van, want na Duitsland is Nederland in Europa de grootste afnemer van Rueda. Wij dronken er vorig jaar met zijn allen meer dan een miljoen flessen van. Een derde grote exportbestemming is Noord-Amerika. Als we het inwonertal meewegen, drinken we in Nederland per persoon de meeste Rueda ter wereld.

De belangrijkste Rueda-wijnen zijn Rueda Verdejo (minimaal 85% verdejo), Rueda Sauvignon (100% sauvignon blanc) en ‘gewone’ Rueda (50% verdejo). Deze goedkopere Rueda bevat voor de helft viura en/of palomino. Druiven die de wijn minder aromatisch maken dan de Rueda Verdejo, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn voor een ‘eenvoudige’, doordrinkbare caféhuiswijn met een aantrekkelijke marge. Echt spannend zijn de meeste Rueda-wijnen naar mijn smaak echter niet.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes