Grappa van Nonino

“Lange tijd was grappa een armeluisdrankje dat gemaakt werd van de ‘leftovers’ van de wijnproductie”, vertelde Carmine Manocchio van Nonino Distillatori in Friuli (Noordoost-Italië) tijdens een proeverij op de open dag van importeur van wijn- en gedistilleerd Walraven Sax in Breda.

Nonino bracht daarin verandering door in 1973 te beginnen met het distilleren van druivenpulp van één druivenras. Een grappa van picolit, een druif waarvan in Friuli veel passito-wijn wordt gemaakt, zoete wijn van laatgeplukte en gedroogde druiven. Manocchio: “Een ‘single variety grappa’ was ondenkbaar in die tijd. De drank was onverkoopbaar. We gaven hem weg aan vrienden.”

Maar dat waren niet zomaar vrienden, want Nonino mag een ambachtelijk familiebedrijf zijn, marketingtechnisch was de familie Nonino haar tijd ver vooruit. De eerste Grappa Cru Monovitigno Picolit ging naar prominente Italianen, zoals de beroemde filmacteur Marcello Mastroianni. Zo werd de grappa van Nonino gaandeweg een chique en gewild drankje.

Tevens besloot Nonino alleen grappa te stoken in de oogsttijd. Manocchio: “De druivenpulp moet vers zijn. We halen het zelf op bij de wijnboeren en distilleren het direct.”

In 1984 introduceerde Nonino de ÙE, waarbij geen druivenpulp, maar hele druiven worden gebruikt. Net als bij cognac en armagnac wordt daarvan eerst ‘wijn’ gemaakt met 5% alcohol. Deze wordt vervolgens gedistilleerd tot ongeveer 76% alcohol en na rijping op ca. 40% alcohol gebracht. ÚE (uva ofwel druif in het plaatselijke dialect) is dan ook geen grappa maar een ‘druivendistillaat’.

Langdurige rijping op eikenhouten vaten levert een drank op die in complexiteit (en in prijs) niet onderdoet voor de beste whisky en cognac, terwijl een minder oude ÙE of grappa zoals de nieuwe Monovitigno Il Prosecco Barrique (6 maanden houtrijping) een uniek fruitig en expressief karakter heeft dankzij de ‘primaire’ aroma’s van de gebruikte druiven(pulp).

Nonino is nieuw in het assortiment van Walraven Sax (www.walravensax.nl) en ook verkrijgbaar bij de Gouden Ton (www.degoudenton.nl).

Share

Comments are closed

© 2022 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes