Domaine de la Charmoise

Zeven euro voor een fles wijn in de retail is een mooie prijs, vind ik. Als ik iets tegenkom van pakweg vier à vijf euro dat de moeite waard is (naar mijn smaak dan), zal ik het ook niet nalaten dat te melden, maar er zijn al twee wijngidsen die de beste koopjes in die prijsklasse elk jaar op een rijtje zetten. Je kent die boekjes wel.

Wijnen van vier à vijf euro kunnen prima zijn, maar ze zijn zelden bijzonder. Goedkoop, toch okee. Ik zoek het een bescheiden treetje hoger. Niet duur, wel lekker. Dat tref ik vaak aan in de prijsklasse tussen de vijf en de tien euro. Een mooie prijs voor doordeweeks. Als een wijn van vijftien euro tegenvalt, heb ik de pest in. Als een wijn van zeven euro erg goed is, ben ik dolgelukkig.

Afijn, zeven euro. Dat kost deze wijn uit de Loire. Te koop bij de wijnhandels van Henri Bloem, die overal in het land te vinden zijn (in Amsterdam: Hart’s Wijnhandel). Domaine de la Charmoise heet het wijnhuis in het dorpje Soings en Solonge in de regio Touraine en de wijnmaker heet Henry Marionnet, een gepassioneerde wijnmaker op leeftijd. Ik krijg een woord als ‘gepassioneerd’ bijna niet uit mijn pen, maar het moet maar een keer want het is gewoon zo. Die man koestert grote liefde voor zijn land, zijn druivenplanten en zijn wijnen. (Kijk hier voor een impressie van een bezoek aan Touraine en Domaine de la Charmoise van Henry Marionnet.)

Het is een wijn van de druif gamay, vooral bekend van de Beaujolais. Alleen kun je in de Beaujolais lang zoeken naar zo’n smaakvolle, romige, zachte, fruitige, karaktervolle wijn als deze. Een wijn die je koopt per doos van zes, want je maakt er iedereen gelukkig mee. Er is ook een versie van dezelfde wijn die ‘Première Vendange’ heet. Net even een betere selectie druiven van veertig jaar oude wijnstokken, dus net even duurder (€ 10,-), maar ook net even meer concentratie en smaak, dus net weer even lekkerder.

De Première Vendange is tevens bijzonder omdat er in het geheel geen sulfiet is gebruikt. Marionnet gebruikt ook uitsluitend natuurlijke gisten, ook voor de gewone Gamay.  De Première Vendange is tevens niet geklaard, alleen gefilterd. “Indachtig de eerste wijn ooit gemaakt door de mens, volledig zonder oenologische hulpmiddelen,” schrijft Henry Marionnet op het achteretiket. “Waarschijnlijk uniek in de wereld omdat het gebruik van sulfiet algemeen als onvermijdelijk wordt beschouwd. Deze spectaculaire creatie stelt ons ons in staat de puurste expressie van wijn te ervaren.”

Voilà, waarom bescheiden doen als je weet wat je waard bent.

Share

Comments are closed

© 2023 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes