Democratische wijn van Les Généreux

Zoals de Australiërs leren van de oude wijnwereld, zo leren de Europeanen van de nieuwe. Voor Europese wijn in nieuwewereldstijl – milde tannines, zachte zuren, rijp en veel fruit, licht zoet – bieden de samenwerkende wijninkopers van Les Généreux veel keuze. Die indruk kreeg ik althans op een proeverij van Les Généreux in de Grote Kerk in Naarden.

De aangesloten wijnhandels besluiten gezamenlijk welke wijn voor import in aanmerking komt. Ik heb het idee dat die democratische methode in het voordeel uitpakt van de ‘publieksvriendelijke’ wijnen.

Heel mooi modern bijvoorbeeld is de Altamimbre van Bodegas Pingon (Ribera del Duero), een indrukwekkende wijn van 100% tempranillo in de categorie ‘prestige’.

Toegankelijk lekker is naar mijn smaak de Chianti Colli Senesi Vertunno van Panizzi, wiens witte wijnen van Vernaccia trouwens ook erg goed zijn.

De rioja van Marqués de Murrieta zal eveneens bij een groot publiek in de smaak vallen.

Michel Redde

Enkele echt klassieke terroirwijnen heeft Les Généreux evenwel ook. Veel klassieker (en beter) dan die van Michel Redde kan Pouilly-Fumé volgens mij niet worden.

De fruitige en toegankelijke Petit Fumé zal iedereen kunnen waarderen. De vier ‘terroirwijnen’ van Redde zijn daarentegen zó klassiek dat ze ondanks hun kwaliteit best eens laag zouden kunnen scoren op de schaal van publieksvriendelijkheid.

Er zijn drie terroirs die elk een aparte wijn opleveren: kalk (Les Champs des Billons), kimmeridge (Les Cornets) en vuursteen (Les Bois de Saint-Andelain). De wijn La Moynerie gebruikt druiven van alle drie de bodems.

Het sterk minerale karakter maakt deze Pouilly-Fumé misschien niet makkelijk, maar gelukkig hebben ze de Généreux-verkiezing doorstaan want het zijn prachtige, karaktervolle wijnen.

Agrapart & Fils

De onafhankelijke producent Agrapart (in Avize, Côte des Blancs) maakt fantastische champagne die iedereen lekker zal vinden. Zeer fijne, zachte mousse, verkwikkend, fruitig en mineraal.

Agrapart maakt cuvées van Chardonnay (dus altijd Blanc de Blancs) van diverse wijngaarden (totaal 9,7 hectare), waarvan de meerderheid een Grand Cru classificatie heeft in Oiry, Cramant, Avize en Oger.

‘Les 7 Crus’ is een blend van druiven uit alle zeven dorpen waar Agrapart wijngaarden heeft. ‘Terroirs’ is een cuvée van de vier Grand Cru wijngaarden. ‘Vénus’ is een houtgerijpte vintage champagne (van één oogstjaar) gemaakt van zestig jaar oude stokken van de Grand Cru wijngaard in Avize (zie foto bovenaan). Ook ‘Minéral’ is een vintage champagne, maar dan van een selectie druiven van kalkrijke bodems in Avize en Cramant.

Ze zijn allemaal erg lekker. Ik stem op Agrapart deze Kerst.

Share

Comments are closed

© 2021 Sjakes.com. Inloggen - Designed by Crystina creates & Gabfire Themes